in

Херцеговина: Тло и даље не мирује, нови слабији потреси на подручју Невесиња и Стоца

Европско-медитерански сеизмолошки центар регистровао је у 20:02 потрес јачине 3,2 по Рихтеру на подручју Стоца, тачније 12 километара од тог града и 36 километара од Мостара.

Претходно су уређаји у Центру за сеизмологију Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ) регистровали потрес на подручју Невесиња у 17:34 сати, преноси Klix.ba.

РСЗ: Више од 30 земљотреса током ноћи

На подручју Херцеговине је након синоћењег земљотреса магнитуде 5,7 степени по Рихтеру, током ноћи забележено више од 30 потреса слабијег интензитета, показују подаци Републичког сеизмолошског завода Србије (РСЗ).

Како се види на листи аутоматски лоцираних земљотреса на сајту РСЗ, најјачи накнадни потрес имао је магнитуду 4,1 по Рихтеру.

Епицентри свих земљотреса били су у близини Стоца, у Федерацији БиХ.

Ово је наставак серија слабијих потреса који су уследили након земљотреса који је синоћ јако уздрмао Херцеговину с епицентром код Стоца када је погинула 27-годишња девојка након што је комад стене пао на кућу.

У земљотресу је забележена и велика материјална штета у Стоцу, Мостару, Чапљини, Љубињу и другим херцеговачким местима.

На подручју Мостара припадници ватрогасних служби имали су само једну интервенцију и то непосредно након земљотреса, када се срушио димњак.

Дошло је и до одрона на путним правцима које воде према Херцеговини, нарочито на путевима према Стоцу и Невесињу. Одрона има на путним правцима Столац – Мостар, Столац -Неум, Столац – Љубиње и Столац – Берковићи.

Шеф ватрогасне службе у Чапљини Мате Јурковић изјавио је да су ватрогасци од синоћ имали више од 60 интервенција.

„Све екипе су на терену и санира се шта се може санирати. Оштећено је много кућа и зграда, падали су димњаци. У центру града оштећена је основна школа“, изјавио је Јурковић.

Према информацијама локалних званичника, припадници Штаба за ванредне ситуације обишли су подручје Невесиња, где нису уочена оштећења на стамбеним објектима.

„За сада нема извештаја о штети ни из невесињских села. Сви путеви у опћини су проходни“, рекао је за Радио Невесиње начелник општине Миленко Авдаловић.

За разлику од Невесиња, већа материјална штета забележена је у Љубињу. Оштећене су куће, стамбени објекти, као и зграда општине.

У Стоцу сутра Дан жалости

У Стоцу ће сутра бити Дан жалости због смрти 28-годишње Елмире Сефо, жртве земљотреса који је прошле ноћи погодио Херцеговину.

Дан жалости је прогласио градоначелник Стоца Стјепан Бошковић, који је изразио саучешће породици и са жаљењем констатовао да последице потреса нису само материјалне природе.

Серија слабијих земљотреса током ноћи у Стоцу и околини; Требињци целу ноћ на ногама

Након синоћњег јаког земљотреса у Херцеговини који се осетио у целом региону, током ноћи је забележено неколико земљотреса слабијег интензитета са епицентром у Стоцу и околини.

Први земљотрес јацине 5,7 степени по Рихтеровој скали регистрован је синоћ нешто после 23 сата. Према подацима Федералног хидрометеорлошког завода, нови земљотрес је регистрован у 01.34 сати и био је магнитуде 2,7 јединица по Рихтеру.

Потом су забележени земљотрес у 01.55 сати магнитуде 2,9 степени, у 02.02 магнитуде 2,6, у 02.59 магнитуде 4,3 и у 4.20 сати магнитуде 4,4 јединице по Рихтеру, преноси Klix.ba.

У синоћњем земљотресу страдала је једна особа у Стоцу, када се стена обрушила на кућу, а од задобијених повреда преминула је девојка.

Портал наводи да је земљотрес у том граду проузроковао материјалну штету и да је реч углавном о попуцалим зидовима и обрушавањима.

Требињци целу ноћ на ногама, нема повређених ни веће штете

Начелник Штаба за ванредне ситуације града Требиње, Стеван Бекан, изјавио је да је, иако су због земљотреса у околини Стоца грађани већином провели целу ноћ на ногама, најважније да нема повређених, ни жртава.

„Имали смо велики број позива грађана који су били узнемирени. И даље треба бити опрезан, јер је током ноћи било још мањих земљотреса“, рекао је Бекан за РТРС.

Он је додао да се наставља праћење ситуације и да је Штаб за ванредне ситуације спреман да помогне становништву.

„Када је реч о брани код Требиња, она може да издржи велике елементарне непогоде и нема места паници, све је под контролом“, истакао је Бекан.

Љубињу 500 хиљада КМ за санирање штете

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће општини Љубиње бити упућено 500.000 КМ као вид хитне помоћи за санирање штете проузроковане земљотресом који је синоћ погодио Херцеговину.

„Јутрос сам разговарао са начелником општине Љубиње који ми је пренео прве информације о штети коју је проузроковао земљотрес који је синоћ погодио Љубиње, али и целу Херцеговину“, рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је договорено и да део грађевинске оперативе из Требиња и околних места буде упућен у Љубиње, преноси РТРС.

Мислима и срцем сам уз наш народ у Херцеговини

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да су му мисли и срце уз народ у Херцеговини који се суочава са последицама земљотреса.

„Док дочекујемо највећи хришћански празник Васкрс, мислима и срцем сам уз наш народ у Херцеговини који се суочава са последицама земљотреса. Учинићу све да заједно санирамо насталу штету и наставимо развој наше Републике Српске“, написао је Додик на Твитеру.

Станивуковић изразио саучешће и најавио помоћ

Град Бањалука пружиће помоћ земљотресом погођено подручје Стоца, Љубиња, Мостара и другим локалним заједницима у БиХ, којима је помоћ потребна, најавио је данас градоначелник Драшко Станивуковић.

„Овом приликом у име Града Бањалука и у своје лично име упућујем саучешће и преносим искрено саосећање Бањалуке која добро зна како је носити се с последицама земљотреса“, навео је Станивуковић, пренели су бањалучки медији.