in

Хрватска изгубила спор против МОЛ-а у Вашингтону

Мађарски нафтни див МОЛ је крајем 2013. покренуо поступак и тужио хрватску владу тврдећи да није испоштовала обавезе из главног уговора о гасном пословању и из амандмана.

Вечерњи наводи, позивајући се на незваничне информације, да ће Хрватска морати да плати између 250 и 300 милиона долара с каматама. Иницијално, МОЛ је тражио одштету у износу од милијарду долара.

Пали су аргументи Хрватске о коруптивним радњама и исплаћеном, односно примљеном миту у замену за управљачка права МОЛ-а у ИНИ и издвајању гасног бизниса, пише овај лист и подсећа да је у Хрватској, због наведених радњи, правоснажно осуђен бивши премијер Иво Санадер.

Санадер је добио казну од шест година, а шеф МОЛ-а Жолт Хернади осуђен је на две године затворске казне.

МОЛ је арбитражни поступак пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону покренуо 26. новембра 2013. године, а као разлог је тада навео кршење одређених обавеза и поступака у вези с МОЛ-овим инвестицијама у Хрватској. Захтев за арбитражу поднесен је против хрватске владе путем правног заступника, међународне адвокатске канцеларије Веил, Готсхал & Мангес, у складу с Уговором о енергетској повељи.

МОЛ сматра да хрватска влада није испунила обавезе из Главног уговора о гасном пословању и његових амандмана на које се обавезала почетком 2009. Држава се тада обавезала да ће од Ине преузети складиштење и продају гаса и откупљивати целокупну Инину домаћу производњу гаса по тржишним ценама, у периоду од 15 година, прецизира Вечерњи у тексту.