in

Kalabuhov: Prema Konceptu spoljne politike Ruske Federacije, BiH je prijateljska zemlja

Kalabuhov: Prema Konceptu spoljne politike Ruske Federacije, BiH je prijateljska zemlja

Kalabuhov veruje da se takvi uslovi moraju iskoristiti kako bi se maksimalno ostvario potencijal u svim sferama bilateralne komunikacije koji postoji u odnosima između Ruske Federacije i BiH.

“Takva saradnja će nesumnjivo doprinijeti blagostanju naroda naših zemalja. Otvoreni smo za ravnopravan dijalog zasnovan na poštovanju, pragmatično jačanje uzajamno korisnih veza”, naveo je Kalabuhov u osvrtu pod nazivom “Novi odgovor na nove politike”.

On je istakao da novo izdanje Koncepta spoljne politike Rusije ne uključuje tradicionalno spominjanje pojedinih država i karakteristiku veza sa njima, te je u osvrtu podsetio da su složene i vidljive transformacije zadesile svetsku politiku uz konstataciju kako ustaljene prakse interakcije između država prestaju da funkcionišu i ruše.

Kao odgovor na kompleksne promene na međunarodnoj areni, Kalabuhov je naveo da nastaju novi centri moći, čija je nezavisna spoljna politika nespojiva sa sebičnim, mizantropskim namerama SAD i njihovih satelita.

Naveo je da se Zapad trudi da po svaku cenu zadrži monopol na vlasti koju gubi, što dovodi do pojave sve novih žarišta, a da je početak specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine samo ubrzao te procese i razotkrio pravo lice svih predstavnika međunarodne zajednice i njihove pseudo-vrednosti.

S obzirom na toliko drastične transformacije, Kalabuhov kaže da je Rusija bila primorana da ozbiljno preispita doktrinalne osnove svoje diplomatije.

Predsednik Ruske Federacije Putin je 31. marta odobrio novi Koncept spoljne politike, koji odražava promenu geopolitičke realnosti i uključuje niz noviteta.

Rusija će prema tom novom konceptu nastaviti da brani pravo ruskog naroda na postojanje i slobodan razvoj, ali to ne znači da se, kako je rekao Kalabuhov, odriče preuzetih međunarodnih obaveza, već su namereni da ih se i dalje striktno pridržavaju.

“Međutim, važno je naglasiti da se od sada naša spremnost da poštujemo princip nedeljivosti sigurnosti potvrđuje samo u odnosu na one države i organizacije koje pokazuju reciprocitet po ovom pitanju”, pojasnio je ruski ambasador, prenosi Srna.

Kalabuhov je istakao da je od posebnog značaja zaštititi suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, te dodao i da se Rusija ne izoluje od Zapada, ali je prinuđena da reaguje na agresivne korake.

“S tim u vezi, smatramo da imamo pravo da poduzimamo kako simetrične, tako i asimetrične mere kao odgovor na neprijateljske akcije protiv Rusije, da upotrebimo oružane snage kako bismo odbili ili sprečili oružani napad na Rusiju i njene saveznike”, naveo je ruski diplomata.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /