in

КИНА ИЗАЗВАЛА ШОК НА ТРЖИШТУ НАФТЕ

Цене нафте су пале данас на врло слабом трговању у Азији, јер је забринутост због успоравања привредног раста Кине, највећег светског увозника нафте, потиснула страх тржишних актера од могућег јачег поремећаја снабдевања због најављене забране увоза руске нафте у Европску унију.

Европска нафта Брент за испоруку у јуну (фјучерс уговори) појефтинила је за 1,21 долар или 1,1 проценат, на 105,93 долара по барелу на трговању у 02:05 часова по средњоевропском времену, док су фјучерси америчке WTI нафте пали за 99 центи или 1,0 одсто, на 103,70 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Берзе у многим азијским земљама, укључујући Јапан, Индију и друге, затворене су и данас због првомајских празника.

Цене нафте су пале након што је Кина објавила у суботу податке који показују да је фабричка активност у другој по величини светској економији потонула други месец узастопно на најнижи ниво од фебруара 2020. због ковид карантина.

Што се тиче понуде, либијска Национална нафтна корпорација (NOC) саопштила је у недељу да ће складишни терминал Зуеитина, који је због политичких демонстрација прекинуо слање пошиљки нафте од априла, привремено наставити рад како би се смањиле залихе у резервоарима и спречила „непосредна еколошка катастрофа“ у луци.

Већи пад цена нафте, с друге стране, ограничава страх од могуће смањене понуде на тржишту, будући да Европска унија нагиње ка забрани увоза руске нафте до краја године, наводи Ројтерс позивајући се на речи двојице дипломата ЕУ после разговора између Европске комисије и земаља чланица тог блока током викенда.

Отприлике половина руског дневног извоза сирове нафте од 4,7 милиона барела одлази у ЕУ, што чини око једне четвртине укупног увоза нафте 27-чланог блока.

Мада су западне земље смањиле куповину руске нафте због санкција које су погодиле транспорт и сектор осигурања извоза из Русије, утицај на глобално снабдевање је ублажен пошто је Индија повећала наруџбине руског енергента по нижим ценама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс