in

Ковач: Темељни уговор не угрожава Владу Црне Горе

“Напротив, верујемо да ће управо тај чин довести до вишег нивоа демократије у држави која уважава идентитет сваког људског бића и право на слободу вероисповести, које је загарантовано међународним правом и уставима свих либерално-демократских држава, па тако и Уставом Црне Горе”, рекао је Ковач за Јуроњуз Србија.

Ковач напомиње да су сви уговори настали као логичан след препознатих потреба, одговорног партнерског односа и приступа.

“Министарство правде је одлучно да води дијалог са свим заинтересованим верским заједницама које су уписане у Јединствену евиденцију верских заједница сходно Закону о слободи вероисповести или уверењу о правном положају верских заједница у Црној Гори”, навео је Ковач у писаној изјави за овај медиј.

Како наводи, склапањем потенцијалног Уговора и спровођењем већ потписаних уговора између државе и верских заједница, Министарство правде има намеру да обезбеди достизање права и слобода свим верским заједницама које су гарантоване Уставом Црне Горе и Законом о слободи вероисповести.

Додаје и да је Министарство правде одлучно кроз Директорат за сарадњу са верским заједницама у складу са својим надлежностима да настави да баштини и јача међуверски склад, те да поштује све верске заједнице, независно од политичке или било које друге припадности.

Влада Црне Горе би на седници у петак, 7. јула, требало да гласа о усаглашеном Темељном уговору државе и Српске православне цркве, најавио је потпредседник владе Владимир Јоковић. Упркос противљењу дела странака у власти које сматрају да влада треба да одустане од потписивања Темељног уговора са СПЦ, Ковач каже да сматра да је неопходно да тај документ буде потписан што пре.

Напомиње и да досадашњи уговори склопљени са верским заједницама у Црној Гори не представљају њихово привилеговање на било који начин. Министар је подсетио да су преговори са Српском православном црквом започети још 2012. године и због тога, каже, влада сматра неопходним да Темељни уговор буде потписан у што краћем временском року.

Говорећи о Темељном уговору са Српском православном црквом, Ковач напомиње да је дошло до одређеног ревидирања документа у нормативном делу, као и у преамбули Уговора.

“Ове измене суштински не мењају сврху самог Уговора, али у потпуности усклађују нацрт текста Уговора са правним поретком Црне Горе”, казао је министар. Демокртаска партија социјалиста (ДПС), која је у парламенту подржала формирање актуелне владе, још се није изјаснила о потписивању темељног уговора СПЦ, а њен председник и председник државе Мило Ђукановић је раније изјавио да овај документ није приоритет Црне Горе и да не треба журити.

 

Цетињани прете блокадом саобраћаја, ако влада потпише Темељни уговор

Група грађана Цетиња прети блокадом саобраћаја у Црној Гори, ако влада не одустане од потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) у форми која је већ представљена јавности, јер, како тврде, тим документом се “поништава прошлост и будућност Црне Горе”.

Цетињани су најоштрији противници потписивања Темељног уговора СПЦ, као што су били и против устоличења митрополита црногорског приморског Јоаникија у Цетињском манастиру септембра прошле године, када су организовали дводневне протесте.

Они Јоаникија сматрају представником туђинске цркве на трону Св. Петра Цетињскога и, како тврде “извршиоцем” председника Србије Александра Вучића, са задатком да црногорске цркве и манастире, као и осталу православну сакралну баштину предају у власништво “Цркве Србије”, како називају СПЦ.

У саопштењу Група грађана Цетиња, које преноси подгоричка Побједа, наводи се, између осталог, да премијер Дритан Абазовић са, како тврде, “својим партнерима из великосрпскога четничког блока ради на поништавању наше прошлости и уништењу наше будућности”.

Они су позвали, како наводе, “велеиздајничку владу” у Подгорици да одустане од “злога наума јер Црна Гора на то неће пристати”.

А, ако до потписивања Темељног уговора дође, позивају грађане Црне Горе да тога дана блокирају све важније саобраћајнице у Црној Гори.

“Мирним отпором пошаљимо упозорење да на капитулацију нећемо пристати! Као што нас ни багерима, сузавцима, пендрецима и мецима нису могли наћерати да прихватимо Јована Мићовића за свога митрополита, тако нас неће наћерати да зажмуримо пред капитулацијом коју срамотни велеиздајник Абазовић најављује”, наводи се у саопштењу, пренела је Побједа.

Полиција: Није наложена приправност за четвртак и петак

Црногорска Управа полиције демантовала је наводе са друштвених мрежа да је руководство наредило свим организационим јединицама приправност и припрему интервенцијске опреме за четвртак и петак. Како је раније најављено, владина комисија би у четвртак, а влада у петак требало да разматра усвајање Темељног уговора са Српском православном црквом.

Група грађана Цетиња позвала је владу да одустане од овог уговора или ће у противном блокарати саобраћај у целој Црној Гори. Из полиције тврде да су наводи објављени на друштвеним мрежама нетачни.

“Нико од руководилаца Управе полиције није дао било какво усмено или писано наређење организационим јединицама у односу на приправност и припрему интервенцијске опреме за четвртак и петак, наводи се у саопштењу полиције.

Напомињу да службеници Управе полиције у односу на сва јавна окупљања, било да су она пријављена у складу са Законом о јавним окупљањима и јавним приредбама или да нису пријављена надлежним органима у складу са овим Законом, предузимају мере и радње из своје надлежности у циљу очувања стабилног јавног реда и мира и безбедности свих грађана.

“То подразумева и приправност и припрему интервенцијске опреме, али до тренутка објављивања поменуте објаве и овог реаговање такво наређење није издато,наводи се у полицијском саопштењу, пренео је портал РТЦГ.
У више наврата до сада су испред зграде владе одржавани протести против Темељног уговора са Српском православном црквом, након што је радна верзија тог документа објављена на сајту владе, 28. јуна.