in

Линта: Суд БиХ доказао пристрасност, за српске жртве нема правде

Линта у изјави наводи да је у досадашњем раду Суд БиХ показао пристрасност и селективност, због чега су Срби оправдано изгубили поверење у правосудни систем БиХ.

Оцењује да, како сада ствари стоје, неће доћи време да пред правосуђем у Сарајеву одговарају они који су наредили и извршили, или нису спречили масовне и тешке злочине над Србима током грађанског рата у БиХ.

„Наведена пресуда је јасно показала да за српске жртве у БиХ нема правде и да су судски процеси у Сарајеву за убиства српских војника и цивила најобичнија фарса“, оценио је Линта.

Он је позвао Тужилаштво за ратне злочине Србије да коначно почне да покреће поступке и подиже оптужнице на основу бројних доказа за масовне злочине над Србима које су починили припадници муслиманских паравојних, војних и полицијских снага током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

„Без истих стандарда у суђењима за ратне злочине и без поштовања свих жртава није могућа успостава поверења и помирење између Срба и Бошњака“, навео је Линта у саопштењу.

Суд БиХ јуче је првостепеном пресудом ослободио четворицу бивших припадника полицијских и безбедносних структура такозване РБиХ оптужених за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

Ослобођени су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, као и Нермин Узуновић и Младен Човчић.