in

МАЂАРСКА ПРКОСИ ЕУ! Нећемо дозволити ембарго!

МАЂАРСКА влада неће дозволити ембарго на испоруке руске нафте у облику који је недавно предложила Европска комисија, рекао је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је коментаришући припрему шестог пакета санкција против Русије навео да би ступањем овог предлога на снагу било „поткопано снабдевање Мађарске енергијом, а преко ње и целокупна мађарска привреда“, преноси ТАСС.

Нешто раније данас је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да би забрана испоруке руске нафте погодила економију земље попут атомске бомбе и да је то „црвена линија“ за Будимпешту.

Мађарска влада је више пута објашњавала како је једина велика рафинерија нафте у земљи технолошки уређена на такав начин да најмање 65 одсто сирове нафте долази из Русије.

С друге сране, извршни директор у компанији МОЛ Жолт Хернади напомиње да ће бити потребне две до четири године и неколико стотина милиона долара за реструктурирање процеса производње и прелазак на друге сировине, те додаје да је та фирма недавно била присиљена да разради такав сценарио.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг