in

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Шолцу прети оставка због става о Украјини

Опозиција може да искористи положај немачког канцелара Олафа Шолца и да испровоцира његову могућу оставку покретањем питања о додатном наоружавању Украјине, пише немачки лист „Шпигл“.

Како наводе аутори чланка, шеф немачке странке ХДС Фридрих Мерц могао би следеће седмице на пленарној седници да поднесе предлог о испоруци тешког наоружања Кијеву. Очекује се да ће то довести до очигледног преиспитивања ставова свих главних политичких снага Немачке, иако се раније савез ХДС/ХСС договорио да прати главни правац политике коју води Шолц.

„Ако парламентарна група ХДС и ХСС сада изнесе свој предлог, то ће значити одступање од претходног правца, али и више од тога – својеврсни сигнал за свргавање канцелара. С обзиром на критиковање Шолца из редова његове странке, није искључено да би предлог могао чак да добије већину у Бундестагу, и то у вези питања које се очигледно тиче политике шефа владе“, рекао је Шолц.

Таква ситуација је опасна за канцелара, првенствено због тога што наилази на незадовољство то што не жели да испоручи Украјини тешко наоружање. Недостатак подршке на крају може довести до оставке, пише „Шпигл“.

„У том случају позиција Шолца би била толико ослабљена да би заправо морао да тражи гласање о поверењу, односно да себи обезбеди већину у Бундестагу. Осетна државна криза и то усред највеће спољнополитичке кризе последњих деценија? Мерц ће морати да извага све последице“, закључује аутор чланка.

Раније су немачки медији саопштили да је Берлин избацио тешко наоружање са листе оружја које би могло да се испоручи Украјини. Према писању „Билда“, измене су унете „као и обично, на инсистирање одељења канцелара“. На крају је списак, који је првобитно представила украјинска страна, смањен са 48 на 24 странице.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com