in

Milanović: Hrvatski vojnici nisu obučeni da vode tuđe ratove

“Ovaj rat nije u našem dvorištu. To (Ukrajina) je zemlja u ratu. Ja neću dopustiti da šačica šarlatana, kojima su samo njihovi interesi bitni, Hrvatsku uvlači u bilo šta osim u ono što je potrebno. Ja ovde branim hrvatsku mladost’, rekao je Milanović novinarima u Splitu.

“Ponašamo se civilizirano to je sve”, rekao je hrvatski predsednik i dodao da: “ako ovo kod njih nije rat, onda ni Hrvatska nije bila u ratu”.

“Ovaj rat nije nikad objavljen, ali je rat koji je vojnički izazvala Rusija, a Zapad se formirao u svemu osim u tome da šalju ljude”, rekao je Milanović povodom pisanja Politika da se Hrvatska ponudila da bude domaćin obuke ukrajinskih vojnika.

Ponovio je da dok je on vrhovni komandant Hrvatska u ovom ratu neće učestvovati.

Komentarišući informacije da će Hrvatska Ukrajini pokloniti 14 helikoptera, Milanović je upitao šta će Zagreb dobiti za uzvrat.

“To košta. Traže moje mišljenje, a o tome ne odlučujem. Od mene nećeš dobiti pro forma mišljenje dok mi o tome ne daš sve podatke”, naglasio je.

Ističe da mu je jasno da se može dogoditi da ga parlament nadglasa dvotrećinskom većinom o tom pitanju.

“Teoretski je to moguće, ali na meni je da upozorim na retardiranost takve politike. Ko glasa za to, za mene nije normalan. Ukoliko hrvatski instruktori, koje nemamo ni za sebe, krenu učiti veštinama Ukrajince koji već mesecima krvavo ratuju i imaju znanje veće od Amerikanaca bilo gđe, tu govorim o smislu ove parade. To je farsa. Politički gledano, ne želim da se Hrvatska vojska aktivno veže s tim”, jasan je Milanović.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenovića da je zgrožen njegovim stavom o obučavanju ukrajinske vojske u Hrvatskoj.

“Zgroženost ucveljene babe. Ja sam zgrožen što je on kralj lopova, a on je zgrožen time što sam rekao da neću dopustiti da Hrvatsku uvuče u rat. Ionako smo već u ratu preko NATO-a s Rusijom. Ta pitanja oko toga ko je ruski čovek, ja sam rekao gde je to naučio, a u ovoj situaciji je to opasno. Jesam li ja Rusiji predao Agrokor ili Plenković. Ko je tu onda ruski čovek”, upitao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da komentariše pisanje ruskih medija o njegovom neslaganju da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj, Milanović je rekao:

“Rusi neka pišu šta žele. Ja gledam hrvatski interes… Rat se vodi na teritoriji treće države, koja nije članica NATO-a, novcem i opremom, te sredstvima dveju najvećih članica NATO-a, ali i ostalih. I dalje od toga neće moći”.

Milanović se novinarima obratio u Splitu, gde je učestvovao na sednici Ekonomskog saveta na temu “Analiza ekonomske situacije u 2022. u Republici Hrvatskoj i očekivani ekonomski trendovi u sledećoj godini”.

Parlamentarna opozicija saglasna je sa stavom Milanovića o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Hrvatska opozicija protiv obuke ukrajinskih vojnika

Hrvatska parlamentarna opozicija slaže se sa predsednikom Zoranom Milanović da ako Zagreb prihvati obuku ukrajinskih vojnika, “dovodi i sukob na svoju teritoriju”.

Opozicija je danas usprotivila mogućnosti da ukrajinski vojnici dođu na obuku u Hrvatsku i insistiraju na tome da tu mora postojati konsenzus na nivou EU i NATO-a, da treba da ih prime sve države članice, a ne da se, kako kažu, Hrvatska “gura u prve redove”.

Predsednik Odbora za obranu Franko Vidović iz najuticajnije SDP kaže da mu nije jasno kako to da ministar spoljnih poslova ode u inostranstvo, dogovori takav aranžman i onda ga prezentira kao gotov čin, bez da se konsultovao sa predsednikom države, koji je sukreator spoljne politike.

On je rekao da je u prvoj reakciji bio uveren da sve države članice EU i NATO-a učestvuju u tome, međutim, posle se situacija iskristalisala da u tome učestvuju četiri ili pet država, koje su krucijalno zainteresovane za taj sukob.

Ako bi, kaže, u projekt obuke ukrajinskih vojnika ulazila cela EU i NATO, a znamo da neće, onda bismo o tome razmislili i onda bi naš odgovor bio potvrdan.

“Međutim, u ovakvom rasporedu snaga ja nisam za to da Hrvatska ne vodi računa sama o sebi”, rekao je Vidović, preneo je zagrebački Večernji list.

Predsednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) konstatovao je da je Rusija agresor i da Ukrajini treba pomoći, ali kroz konsenzus i zajedničku, jedinstvenu politiku svih članica EU i NATO-a.

“O obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj saznali smo iz stranih medija Nema nikakve potrebe da pojedine države EU iskaču, jer ako je rat, rat je za sve, a ne samo za Hrvatsku, Litvaniju ili Estoniju”, poručio je. Ako smo, kaže, u zajedničkom savezu, onda svi treba jednako da participiraju, a ne da iskaču iz te priče.

“Ako su sve države prihvatile da se na njihovu teritoriju obučavaju ukrajinski vojnici, onda može i Hrvatska. Ali, moram reći da je tragedija da mi o tome saznajemo iz stranih medija. Zašto srljati kao guske u maglu, treba imati zajedničku politiku”, naveo je Dončić.

Nikola Grmoja (Most) istakao je da treba pomoći Ukrajini, pa ako treba i primiti ukrajinske vojnike na obuku, ali ako to bude odluka na nivou svih članica EU i NATO-a.

“Ne vidim razlog da Hrvatska u tome prednjači, ali mi je jasno da susedne države koje su na poseban način ugrožene idu u tom smeru. Bez zajedničke odluka EU i NATO-a, nema smisla da Hrvatska bude prva”, rekao je.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) napomenuo je da Ukrajini Hrvatska šalje sve što može i daje im moralnu podršku, ali da za omogućavanje obuke njihovoj vojsci, koja nije članica NATO-a, na području Hrvatske treba da budu ispunjeni ustavni uslovi.

“Osim toga, hrvatski narod treba da bude spreman na rizik da legalna vojna meta ruskih dronova bude tamo gde bi se obuka održavala. Rusi su u ratu s Ukrajinom i imaju pravo da se bore svuda protiv ukrajinske vojske, pa i u Hrvatskoj, i to nije ratni zločin’, poručio je.

Stipo Mlinarić (DP) uveren je da premijer Andrej Plenković za to neće imati dvotrećinsku većinu u parlamentu.

“Hrvatska je turistička zemlja i što nama treba da nam dolaze ukrajinski vojnici jer iz toga proizlazi da smo mi strana u ratu. Eventualno mi možemo poslati svoje oficire u Ukrajinu pa neka tamo obučavaju njihovu vojsku. Ne sporimo je da treba pomoći ukrajinskom narodu, ali dovoditi ukrajinsku vojsku na svoju teritoriju, na to Rusija neće gledati blagonaklono. Ne moramo se mi baš, ovako mali, gurati u prve redove’, zaključio je Mlinarić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /