in

Милановић и Пленковић поново у јавном сукобу

Пленковић је, наиме, раније оптужио Милановића да захтев за помиловање Перковића и Мустача оркестриран и да долази од шефа државе, док Милановић то демантује и тврди да је био изненађен када је добио допис.

Милановић је на конференцији за новинаре рекао да је пре две седмице био код пензионисаног генерала Анте Готовине, једног од потписника захтева за помиловање, али му, тврди, тада ништа о томе није рекао.

Напоменуо је да су му и други генерали потписници захтева пријатељи, а онда се дотакао Удбе И рекао:

„Кад говоримо о Удби, мрска ми је та тема, али ХДЗ је залепљен на ту Удбу као жвакаћа гума на плочник усред лета на загребачком коловозу. Тај смрад се шири 30 година. И Пленковић сад говори да је то оркестрирано од мене. Пленковић, тај прљави Пленковић, ће морати да разговара са мном о томе“, рекао је Милановић.

Шеф хрватске државе признао је да му тај захтев за помиловање компликује живот И да би радије, како каже, гледао у море и говорио мудре речи.

“ Хоћу ли донети одлуку и какву, не знам. Знам да имам чисту савест. Наравно, прво реконструкције. Пленковић је удбашки наследник кад Чермаку и Готовини говори овакве ствари“, рекао је Милановић.

Упитао је где је био Пленковић кад су они били у тамници и додао да је актуелни премијер у ХДЗ ушао када га је, како је рекао, на то натерала некадашња премијерка Јадранка Косор.

Од Пленковића, каже, прво очекује најављену реконструкцију владе.

“Прво реконструкција владе, соколе, да видимо више то. Кад ми нко говори о озбиљним преседанима, а не зна што је то, онда нека погледа себе. Преседан је да оваква банда води Хрватску. У време рата је било изговора, у време Санадера је било неколико инцидената, али ово сад је распад… То је опасан преседан, а не ово. Ако су Перковић и Мустач заслужни за оснивање ХДЗ-а, то им не иде у прилог“, рекао је Милановић.

На одговор Пленковића се није дуго чекало, огласио се из парламента и Милановића назвао “каријесом с Пантовчака” и поручио да је утицај шефа државе никакв, а његов је, каже, велики.

Поновио је и да Хрватска од Милановића има само штету.

пленковиц, бих, хрватска

На званичној страници на Фејсбуку огласио се и ХДЗ који је за Милановића рекао да је „руски агент на Пантовчаку“ и да је видно нервозан због Перковића и Мустача.

„Титов гардист се у Београду заклео на доживотну верност Партији и удбашким структурама: и послије Тита – Lex Перковић!“ објавили су из ХДЗ-а, уз Милановићеву фотографију.

Перковић и Мустач осуђени су на доживотни затвор у августу 2016. на суду у Минхену због помагања у убиству Ђурековића.

Мустач је био оптужен да је као политички шеф Службе државне безбедности у Загребу у пролеће 1982. дао налог Перковићу, који је у то време водио Одељење II (сузбијање непријатељске емиграције) у Служби државне безбедности, да припреми убиство Ђурековића у Немачкој.

Ђурековић је ликвидиран 28. јула 1983. године недалеко од Минхена.