in

Nema članstva u Alijansi bez saglasnosti Srpske

Nema članstva u Alijansi bez saglasnosti Srpske

BANJALUKA –

Odluka o pristupanju BiH NATO-u ne može biti donesena bez Republike Srpske, odnosno bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što potvrđuje i izjava zamenika pomoćnika generalnog sekretara Alijanse politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijera Kolomine, rekao je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin.

Župljanin je istakao da glasine koje su se mogle čuti najčešće tokom predizbornog procesa da je BiH pristupila NATO-u demantuje izjava Kolomine da će “od suverene odluke vlasti u BiH zavisiti kojim tempom i obimom će se razvijati dalje partnerstvo između NATO-a i BiH”.

Podsetio je da su zvanične institucije Republike Srpske poručivale da BiH nije pristupila NATO-u i da nije u članstvu ovog saveza.

“Pitanje je i da li je na putu da to postane, ali je u statusu realizacije odgovarajuće saradnje, što u suštini rade i sve zemlje u okruženju, prvenstveno Srbija, na čije se odluke ugledamo kada je reč o saradnji i jačanju bilo kakvih odnosa sa NATO”, naveo je Župljanin u izjavi za Srnu.

Prema njegovim rečima, izjava Kolomine je u skladu sa opredeljenjima koje je Republika Srpska iskazala kroz rezolucije i druge odluke, pre svega o vojnoj neutralnosti, kao i da je raspoložena da razgovara o određenim vidovima saradnje sa NATO savezom, što se na neki način i ostvaruje.

To, kako je naglasio Župljanin, ni na koji način ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijer Kolomina izjavio je ranije Srni da će od suverene odluke vlasti u BiH zavisiti kojim tempom i obimom će se razvijati dalje partnerstvo između NATO saveza i BiH.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /