in

НЕМЦИ ПОСЛАЛИ ЈЕЗИВУ ПОРУКУ: Следећа година ће бити тешка, глад би могла да погоди до 100 милиона људи

ПОРЕМЕЋАЈ ланаца снабдевања услед украјинске кризе довешће до несташице ђубрива и лишиће пољопривреднике могућности да производе довољно усева, наводи се у чланку немачке публикације „Компакт“, а преноси РИА Новости.

– Следеће године нас чека једна од највећих прехрамбених криза у историји човечанства – рекао је Матијас Бернингер, шеф одељења Бајер АГ, хемијско-фармацеутске корпорације.

Његово гледиште дели и немачки економиста Матин Каим, према коме би глад могла да погоди и до сто милиона људи широм света.

Према речима шефа Светског програма УН за храну Дејвида Бизлија, недостатак хране ће изазвати велике миграционе токове, у поређењу са којима ће криза из 2015. „изгледати као летњи пикник“.

За европске земље су од посебног значаја фабрике ђубрива на Уралу и у Белорусији, које су сада под западним санкцијама. Као замена, предлаже се коришћење азотних ђубрива, али, како пише лист, због поскупљења гаса не могу да се производе по приступачним ценама.

Након што је почела специјална војна операција са циљем денацификације и демилитаризације Украјине, западне земље су појачале санкције Москви, пише РИА Новости.

Рестриктивне мере су првенствено погодиле банкарски сектор и високотехнолошке производе. Многи брендови су најавили повлачење из Русије. Кремљ је нове санкције назвао економским ратом, али је нагласио да су спремни на такав развој догађаја.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Новости.рс