in

НОВИ ШАМАР ЗАПАДУ! Путин овим потезом одушевио понижене руске спортисте

РАТ у Украјини изнедрио је бројне санкције руским спортистима, а Владимир Путин, председник Русије, решио је да такмичаре, који су били прилично понижавани у последње време, обрадује.

Подсетимо најпре, на недавно одржаним Зимским олимпијским играма у Пекингу, руски такмичари су могли да наступају само под условом да се одрекну и имена своје државе, и њене химне и руских државних симбола. То је била казна због наводног „државног спонзорисања допинга у Русији“, а како су Игре завршене 20. фебруара, четири дана пре него што је почела „Специјална операција руске војске у Украјини“, како Руси називају своју војну интервенцију, добро је да су руски олимпијци уопште и учествовали, јер су потом спортисти те државе масовно избацивани из скоро свих такмичења.

Владимир Путин је решио да оне који су се надметали у Пекингу, а тамо освојили медаље, угости у Кремљу.

Сви такмичари и њихови тренери који су освојили одличја на Зимским олимпијским играма, наступајући као „представници Олимпијског комитета Русије“ и освојивши 32 медаље (други по бројности, иза норвешких 37; Руси су се домогли шест златних, 12 сребрних и 14 бронзаних медаља) данас су у Јекатеринској сали Кремља од Путина примили „државне награде Русије“.

Међу награђенима је и највећа млада звезда руских зимских спортова Камила Валијева, коју су усред Игара, истог дана када је бриљирала на леду и помогла репрезентацији да освоји екипно злато, оптужили да је користила допинг. Иако то баш није потом било доказано, 15-годишњакиња је прошла кроз приличну драму, суђење Спортског суда за арбитражу чији су изасланици допутовали у Пекинг, па изморена свиме, у појединачној конкуренцији је завршила олимпијско надметање као четврта.Данас је, према сопственим речима, после дуго времена – била баш срећна.

– Председниче, много смо радосни што сте нашли времена да се сретнете са нама. За мене је велика част да на дан мог 16. рођендана добијем државну награду из руку председника Русије. Хвала вам што волите спорт и што нас подржавате – пренела је „РИА Новости“ речи младе звезде руског спорта Камиле Валијеве, упућене председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

 

Извор: Новости.рс