in

Обележавање 80 година од битке на Козари; Додик: Страдање не сме бити заборављено; Вулин: Српски свет се ствара да се не би поновила Козара

“Козарачка епопеја живи и живеће”, рекао је Додик, пренела је Срна.

Он је истакао да је заједно са председником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

“Зато смо овде заједно и шаљемо јединствене поруке”, рекао је Додик.

На централно спомен-обележје на Мраковици, поводом обележавања 80 година од Битке на Козари, положени су венци.

Венац су у име институција Републике Српске положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Венце су положили и изасланик председника Србије, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министарка рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.

Додик је нагласио да сваке године на овој манифестацији сећања чује сазнање о Козари које је увек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.

“Монструм од НДХ је организовао логоре за децу кроз које је прошло 32.000 козарачке деце. Та деца су била једина деца на свету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе”, рекао је Додик.

Он је навео да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он јер је васпитан на страдању Козаре, а представа коју је стекао у породици о усташама и Немцима је била толико стравична да и данас понекад осети страх од њих.

На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју током Другог светског рата.

Полагању венаца претходио је парастос, који је служило свештенство Епархије бањалучке.

Додик је истакао да у политичком процесу Републику Српску треба припремати за одлучујућу одлуку јер БиХ, како је нагласио, није добра ни за Српску ни за Србе.

“Она спречава нашу слободу, развој, спречава да можемо да дишемо пуним плућима. Муслимани желе да задрже БиХ као свој дефинитивни циљ. Свет се променио и ући ће у нову констелацију, а ми треба да останемо јединствени и сигурни, повезани, снажни”, рекао је Додик.

Он је истакао да су Срби страдалнички народ, који је током прошлог века изгубио више од пола популације.

“Сада ово треба да буде век нашег српског уједињења – српског, државног и националног. Да ли ће ова генерација то успети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе, то имају у глави, не само као идеју, него као циљ”, поручио је Додик.

Додик је истакао да Српска данас може бити сигурна, додајући и да је Србија данас стабилна и јака, што је важно и за Српску, која се бори са видљивим и невидљивим непријатељима сваки дан.

“Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбедим мир и стабилност”, рекао је Додик.

Он је навео да је сигуран да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље.

“Ићи ћемо заједно и не смемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво”, рекао је Додик.

Додик је позвао да се изађу на изборе, одржи снажна структура власти Републике Српске и донесе одлука будућности.

“Република Српска – држава српског народа, повезана са Србијом”, поручио је Додик.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце.

Вулин: Српски свет се ствара да се не би поновила Козара

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је данас у Мраковици обележавању осамдесете годишњице од почетка битке на Козари.

вулин, кисиц, венци, козара

Вулин је истакао да не постоји нити једна генерација Срба која није доживела своју Козару и страхоте мучења и убијања, те да су кроз историју Срби убијани само зато што су Срби.

„Да је правде, да је истине, данас бисмо о Козари говорили као страшном, великом, нечовечном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Козара се десила и пре и после Козаре и нема генерација у историји српског народа који није доживео Козару. Нема генерације ни пре ни после Козаре ко није доживео да му дете, оца, мајку одведу и да се више никада не врате. За све на свету маљ је алатка, а кад Србину кажеш маљ, он помисли на усташу у Јасеновцу, он помисли на звук оних белоглавих, светих дечјих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали. Нема ниједне генерације у историји српског народа који нема своју Козару. Некад су Србе на овим планинама убијали и набадали на кочеве, зато што су хришћани, некад зато што су били вере онога ко је пуцао на Франца Фердинанда, некад зато што су били једини антифашисти у Европи, некад зато што нису одговарали, што није требало да се роде ту где су се родили, али увек су их убијали зато што су Срби”, поручио је изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Он је истакао да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Козару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

„Сами смо, ево овде у првим редовима који се увек остави за најугледније, за најдраже или најважније нема никога ко се не одазива на српско име и презиме. Нема странаца, нема високих представника, нема баш никога да подели и наш бол. Је ли 30 хиљада уморених Срба мало? Је ли премало, за једно опрости, је ли премало за једну сузу, је ли премало 30-40 хиљада покланих, уморених, је ли премало да неко буде у првом реду, ко није из српског народа, да клекне, да замоли, да тражи опрост, у име својих предака и својих очева, у име наше деце која никада нису постали преци. Је ли премало 30 хиљада побијених и покланих Срба да неко овде буде и затражи опрост на овом и на оном свету? Ни јуче у Братунцу баш никога. Колико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост и на овом и на оном свету?”, упитао је Вулин.

Он је истакао да је дужност ове генерације политичара да створи српски свет како се Козара, Јасеновац и “Олуја” никада више не би десили српском народу.

„Дужност ове генерације је да створи српски свет. Не ствара се српски свет да би неком претио, већ се ставра српски свет да се не би Козара поновила. Деценијама смо мислили да се Козара неће и не може поновити, јер смо ћутали о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле “Олује”. Да не би било “Олуја”, да се не би понављале слике бескрајних прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском, сваки који хоће да траје и сваки који хоће да опстане”, истакао је Вулин и поручио да су Србија и српски народ увек били на правој страни историје, те да данашња Србија коју води председник свих Срба Александар Вучић брине о свим Србима где год да они живе.

„Немојте нас ви чији су очеви палили Козару, немојте нас ви који сте правили Јасеновац непокајани учити на којој страни треба да будемо, чему да се радујемо и које вредности да прихватамо као своје. Наше су вредности вредности због којих људска бића могу да се назову људима. Срби никада не бирају погрешну страну, гледајте на којој страни су Срби, гледајте шта мисле и шта осећају и знаћете где је правда, где је истина. Србија коју толико бескрајно волимо, слободна, усправна Србија коју води председник свих Срба, Александар Вучић, није Србија која ће заборавити где су Срби. Ово је Србија која чува, брине, пази, Србија која никоме не прети и која ће учинити скоро све за мир, али за слободу баш све”, поручио је Вулин.

Изасланик председника Републике Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, представници СУБНОР-а Србије и Српске и друге високе званице положили су венце на споменик Револуцији који сведочи о великом страдању Срба на Козари од стране усташа и немачких фашиста током Другог светског рата.