in

Obnova Hrama Sv. apostola Petra i Pavla u selu Kakmuže

Obnova Hrama Sv. apostola Petra i Pavla u selu Kakmuže

KAKMUŽE / PLJEVLJA –

U selu Kakmuže u crnogorskoj opštini Pljevlja privedeni su kraju grubi građevinski radovi na obnovi srednjovekovne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Hram iz perioda Nemanjića je srušila turska vojska u znak odmazde za bunu i učešće meštana u Hercegovačkom ustanku. Obnovu, odnosno temelje budućeg hrama Svetih apostola Petra i Pavla je blagoslovio i osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije 7. avgusta 2022. godine. Vredni meštani su u izuzetno kratkom roku, svojim radom, sredstvima i donacijama pojedinaca i pljevaljskih privrednih organizacija uspeli da podignu konstrukciju jednog od arhitektonski najlepših hramova na severu Crne Gore.

Kakmuže je jedno od po mnogo čemu specifičnih sela u pljevaljskoj opštini sa izuzetno bogatom duhovnom istorijom. Deo sela se zove Nemanja, koji je jedinstven toponim za srednjevekovnu dinastiju Nemanjića, nazvan po Stefanu I Nemanji, osnivaču dinastije, koja je srednjovekovnom Srbijom vladala više od dva veka (1166–1371 god.)

U pomenutom delu sela još uvek postoje ostaci rudnika i zidina manastira Svetog Spasa, a u centru sela je bila i crkva Svetih Apostola Petra i Pavla iz pomenutog perioda vladavine dinastije Nemanjića.

hram, sv, apostola, petra, i, pavla, kakmuze

Crkva je više puta rušena i obnavljana. Poslednji put ju je srušila i spalila turska vojska u Hercegovačkom ustanku (1875-1878 god). Nakon završetka ustanka, Kakmužani su se pripremali za obnovu hrama. Dopremili su mermerne stubove, kamen i ispekli krečanu. Kakmužani su oko 1890. godine, pokušali da obnove svoj hram pripremajući tajno materijal i trudeći se da turska vojska za to ne sazna. Ipak, plan je osujećen pa su Kamužani bili prinuđeni da sakriju dopremljene mermerne stubove,kako bi ih ipak ugradili u hram, verujući u neko sretnije vreme, koje je stiglo bezmalo nakon 150 godina.

Narednih meseci sledi postavljanje krstova na kupolama, izrada zvona, ikonopisanje i radovi na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju hrama.

Izgled hrama je delo beogradskog arhitekte Nenada Trajkovića, a zemlja na kojoj je podignut hram je poklon meštanina Milovana Savičića.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /