in

Огласио се бугарски премијер: „РАЗМАТРАМО ДА ЛИ ЋЕМО ПУСТИТИ ТРАНЗИТ РУСКОГ ГАСА У СРБИЈУ“

Бугарски премијер Кирил Петков изјавио је данас да одлука Русије да обустави испоруке гаса Бугарској представља уцену и да Софија разматра све уговоре с Гаспромом укључујући и транзит руског гаса за Србију и Мађарску.

Упозорење Русије да прекида испоруку гаса Бугарској због захтева да се промени шема плаћања представља тешко кршење постојећег уговора и представља уцену, рекао је Петко, преноси Ројтерс.

Он је додао да Бугарска тренутно разматра све своје уговоре са Гаспромом, укључујући и транзит руског гаса за Србију и Мађарску, јер „једнострана уцена није прихватљива“.

Петков је навео да је разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која му је пружила уверавања да ће 27-члани блок имати заједнички одговор на поступак Русије.

Руски енергетски гигант Гаспром саопштио је јутрос да је потпуно обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској јер су одбиле да изврше плаћање у рубљама за гас који им је испоручен у априлу.

Поводом одлуке Гаспрома огласио се раније данас и бугарски министар енергетике Александар Николов, који је новинарима рекао да је Софија платила све количине гаса за април и да ће руска компанија прекршити актуелни уговор ако заустави проток гаса.

Прем његовим речима, Софија ће ускоро знати да ли ће гас који се добија преко Турске бити прекинут, рекао је Николов.

Он је нагласио да ће Бугарска, чланица ЕУ и НАТО-а, поштовати став Европске комисије која позива земље да не плаћају руски гас у рубљама, што то, како каже, захтева руски председник Владимир Путин.

„Будући се поштују све трговинске и законске обавезе, јасно је да се у овом тренутку природни гас више користи као политичко и економско оружје у актуелном рату“, рекао је Николов.

Бугарска подмирује више од 90 посто својих потреба за гасом снабдевањем из Русије у складу са дугорочним уговором који истиче крајем ове године.

Николов је поручио да је снабдевање гасом бугарских потрошача и даље загарантоване најмање месец дана.

Преко Бугарске се такође транспортује руски гас продуженим краком гасовода Турски ток до Србије и даље до Мађарске.

Николов је рекао да ће Софија размотрити све своје тренутне уговоре са Гаспромом.

„Бугарска је лојалан партнер свим суседним земљама. Бугарска није Русија. Када будемо могли, помоћи ћемо свим нашим суседима“, казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг