in

Општи избори у БиХ 2. октобра

Избори су расписани за чланове председништва БиХ, парламентарну скупштину БиХ, парламент Федерације БиХ, Народну скупштину РС, за Скупштину Дистрикта Брчко и кантоналне скупштине, пренео је портал Klix.

Одлука није донета једногласно јер је пет од седам чланова ЦИК било сагласно да се избори распишу, док је један члан, Владо Рогић, био против, а један није присуствовао седници.

Осим одлуке о расписивању избора, Централна изборна комисија је донела и низ других пропратних одлука о организацији изборног процеса.

Одредбе Изборног закона предвиђају да се средства за одржавање избора морају обезбедити у року од 15 дана након што је Централна изборна комисија БиХ донела одлуку да се распишу избори.

Из ЦИК-а су потврдили агенцији Срна да не сумњају у то да ће новац за одржавање избора бити обезбеђен на време, иако буџет институција БиХ још није усвојен.

Човић- забринутост због избора

Председник Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић упутио је данас писмо међународним лидерима у којем изражава дубоку забринутост због одлуке Централне изборне комисије о расписивању општих избора за 2. октобар ове године без нужне измене Изборног закона у циљу отклањања свих утврђених дискриминација.

„Забринутост је још већа ако се узме у обзир да је Уставни суд БиХ неуставне одредбе Изборног закона о избору изасланика Дома народа Парламента Федерације БиХ ставио ван правне снаге, а да преговори о изменама Изборног закона и ограничених уставних реформи нису остварени упркос напорима хрватске стране“, навео је Човић, пренео је РТРС.

Он је казао да не постоје техничке и правне претпоставке за одржавање и имплементацију изборних резултата и најавио да ће ХНС покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ.

„С обзиром на даљи наставак процеса укидања паритета, равноправности и конститутивности хрватскога народа, ХНС ће приступити реализацији свих закључака с ванредног заседања од 19. фебруара и покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије“, навео је Човић.

Према његовим речима, тиме ће се обезбедити потпуна уставна равноправност хрватског конститутивног народа у БиХ.

Он је навео да су Хрвати, осим што су конститутиван народ, уједно и грађани ЕУ чија се основна политичка и грађанска права системски крше већ више од две деценије.

„Напомињемо како хрватски народ у БиХ свакодневно трпи индивидуалне и колективне нападе на свој идентитет, грађанска и политичка права, а све због бруталног кршења Устава, растуће нетрпељивости коју радикални бошњачки представници користе за остваривање политичке користи у покушају стварања бошњачке националне државе“, указао је Човић.

Уз подсећање да су високи представници у БиХ наметнули десетине обавезујућих амандмана на Устав Федерације БиХ и Изборни закон БиХ, Човић је истакао да су тиме нарушили паритет Хрвата и Бошњака, посебно у Федерацији, као и суверена права Хрвата као конститутивног народа.