in

Пицула и Билчик: Време за решавање политичке кризе у Црној Гори

Пицула, који је известилац ЕП за Црну Гору, рекао је за „Вијести“ да је свакако позитивно што је напокон дошао крај одуговлачењу са самим заказивањем седнице Скупштине Црне Горе на којој би требало да се изабере нова влада.

Билчик је за подгорички дневник оценио да је време од суштинског значаја.

„Лидер у процесу европских интеграција треба поново да почне да трчи ка чланству у ЕУ“, рекао је Билчик.

Пицула оцењује да нема сумње да ће, с обзиром на наслеђене околности бити захтевно да за годину, колико би требало да траје, мањинска влада постигне ниво стабилности потребан за остварење даљег напретка на европском путу. Истакао је да нову владу чекају врло озбиљни задаци, наводећи консолидовање програма различитих странака, као и религијска и етничка питања који, како је указао, и даље поларизују друштво.

Подсећајући да мандатар амбициозно најављује да ће нова влада деблокирати процесе у држави, Пицула претпоставља да то подразумева пуну свест о многим неизбежним тактичним компромисима како би били избегнути стратешки уступци које ће, сматра он, тражити они који заговарају статуса кво у многим подручјима које треба реформисати.

Посланици клубова нове већине у црногорском парламенту заказали су за 28. април седницу Скупштине на којој ће бити бирана мањинска влада. До сада није била пракса да група посланика заказује седницу парламента, а тај потез је уследио након што је седницу одбио да закаже Страхиња Булајић (ДФ), који је након смене Алексе Бечића (Демократе) руководио парламентом као први потпредседник. Да закаже седницу одбила је и потпредседница парламента Бранка Бошњак (Покрет за промене).