in

Подигнута оптужница за злочин у Добровољачкој улици 1992. године

Грубешић је за Срну рекао да ће сутра јавности бити представљено више детаља о самој оптужници.

Истрагом, која је други пут отворена 2018. године, обухваћено је 11 особа. Међу њима су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Јусуф Пушина и Емир Швракић.

Истрага о догађајима у Добровољачкој улици је обустављена 17. јануара 2012. године, али је отворена поново због сумње да је почињен ратни злочин.

Тада је истрагом било обухваћено 14 особа, међу којима и генерал тзв. Армије РБиХ Јован Дивјак.

Оптужница се односи на 3. мај 1992. године, када је у тадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву нападнута колона ЈНА и када је убијено седам војника, више од 20 рањено, 207 заробљено и били су изложени физичкој тортури.

Другог и 3. маја 1992. године убијена су укупно 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Додик: Оптужница за Добровољачку – касно и манипулативно

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик коментарисао је оптужницу и оценио то као закаснели потез, с обзиром да је начињен након две и по деценије.

„Све је то касно и манипулативно, све је учињено након две и по деценије“, рекао је Додик.

Нагласио је и да у том случају нема нових сведока, преноси РТРС.

„Немам разлога да верујем у правичност и правду коју би изрекао Суд БиХ, нити у Тужилаштво које је оклевало свих ових година да подигне оптужницу за очигледан злочин који се десио у Добровољачкој улици у Сарајеву“, нагласио је Додик.