in

Покрет Слобода Роберта Голоба победник избора у Словенији

На другом месту је Словеначка демократска странка (СДС) актуелног премијера Јанеза Јанше, која је освојила 23,8 одсто подршке бирача, а иако је изгубила један проценат гласова у односу на изборе 2018. повећала је број посланика са 25 на 28, јер је у парламент ушло само пет странака, за разлику од прошлих избора када их је било девет.

На трећем месту је Нова Словенија (НСи) са 6,9 одсто гласова, односно осам мандата.

Социјалдемократе Тање Фајон оствариле су лошији резултат него пре четири године, освојивши 6,6 одсто гласова и седам мандата, преноси СТА.

Цензус од четири одсто прешла је и Левица, која је добила подршку 4,2 одсто бирачког тела и пет мандата, док је на претходним изборима имала девет одсто гласова и девет посланичких места.

Гледано по блоковима, наводи СТА, партије левог центра имају 52 мандата, а десног центра 36, због чега Роберт Голоб лако може да формира коалицију са једном или обе лево оријентисане парламентарне странке.

Излазност на данашњим изборима била је више од 68 одсто, а право гласа имало је скоро 1,7 милиона гласача.

Голоб: Данас људи плешу, сутра почиње нови дан

Данас људи плешу, сутра почиње нови дан, изјавио је лидер Слободарског покрета Роберт Голоб у првом коментару након што су излазне анкете показале да је његова странка освојила 35,8 одсто гласова на данашњим парламентарним изборима, за 13 процентних поена више од другопласиране Словеначке демократске странке (СДС).

„Сутра ћемо почети да радимо напорно како бисмо оправдали поверење, то је наша посвећеност онима који су нас данас подржали“, рекао је Голоб, путем видео позива од куће, јер је заражен корона вирусом, пренела је СТА.

Голоб је казао да се диви свим грађанима који су изашли да гласају, али је истакао да указано поверење значи и очекивања и одговорност.

Висока излазност, преко 49 одсто до 16.00 часова, говори све – да људи желе промену, а поверење да смо ми једини који то можемо донети, додао је он.

„Данас је прави празник“, поручио је Голоб.

Јанша засад без коментара, Хојс честитао победнику

Председник Словенске демократске странке (СДС) и актуелни премијер Словеније Јанез Јанша, након објављивања првих резултата парламентарних избора, није давао изјаве, већ се само огласио на друштвеним мрежама.

Јанша, чија је странка завршила на другом месту у трци за словеначку скупштину, захвалио је на Твитеру бирачима на гласању.

„Глас за СДС је глас за Словенију свих њених грађана, без разлике. Глас за словеначку породицу, глас за словеначког радника и пензионера, глас за нашу децу и за словеначку будућност. Градимо Словенију“, написао је Јанша.

Међутим, потпредседник странке и министар унутрашњих послова Алеш Хојс је честитао победнику, странци Слободарски покрет менаџера Роберта Голоба.

„Ако се ови резултати избора остану, онда треба да честитамо релативном победнику. Што се нашег резултата тиче, сачекаћемо званични резултати. О нашем резултату ћемо моћи да говоримо тек када се преброје листићи са најудаљенијих бирачких места“, казао је он.

Додао је, ипак, да не очекују преокрет и да би то било наивно очекивати јер је разлика је једноставно превелика, преноси портал 24ур.

Хојс је изборну трку описао као тешку, јер је СДС, како каже, имао „све мејнстрим медије против себе“.

Пахор позвао на сарадњу после парламентарних избора

Председник Словеније Борут Пахор позвао је на сарадњу после парламентарних избора у интервјуу за РТВ Словенија непосредно пред затварање бирачких места.

Он је рекао је да би више волео да следећи кандидат за премијера добије већину гласова, али да неће инсистирати на томе.

Ако не буде могуће обезбедити 46 гласова, Пахор је казао да ће дати мандат релативном победнику.

Пахор, који је у словеначкој политици више од 30 година, прво је прокоментарисао шта се спрема следећој влади.

Према његовим речима, предстоје тешка времена.

„Мислим да ово неће бити обичан термин где би се обични проблеми решавали на обичан начин“, нагласио је он.

Опоравак након пандемије биће спорији због рата у Украјини и других геополитичких тензија у свету, што ће подразумевати стратешке дугорочне одлуке, додао је председник Словеније.

Пахор је позвао на сарадњу нове владе и опозиције у интервјуу који је емитован пре објављивања резултата излазних анкета, које предвиђају да су Роберт Голоб и његов Слободарски покрет победили на изборима.