in

Полемика премијера и министра одбране ЦГ о Темељном уговору: Ко је екстремиста, а ко издајник

Абазовић је у Тивту рекао да Темељни уговор “теоретски може пољуљати стабилност владе”, а за оне који се противе потписивању темељног уговора је рекао да су “они за то да ова тема остане рак-рана Црне Горе у наредних 10,15 година”.

“Они желе да наредни избори буду туча између процрногорског и просрпског блока. То је њихова политичка матрица”, рекао је Абазовић.

“Темељни уговор апсолутно није најважнија тема којом се бави Влада Црне Горе. Ми смо земља парадокса, једина на свету у којој министар одбране прижељкује сукобе сопствених грађана и једина земља где министар спољних послова се више бави црквом него европским интеграцијама”, рекао је Абазовић.

Поновио је да је Темељни уговор само једна процедура коју влада треба да обави потпуно идентично третирајући то питање као и свих 60 и нешто питања која ће бити тачке дневног реда у петак.

“Та тачка ће бити тачка дневног реда, третираће се потпуно у редовној процедури. Прича, пропаганда, са елементима фашизма која има за циљ да скрене и дестабилизује владу, не знам коме иде у прилог. Позивам владу да испрати ту седницу”, рекао је Абазовић, пренеле су подгоричке Вијести.

Коњевић одговара: Боље је бити екстремиста него издајник

Црногорски министар одбране Рашко Коњевић и премијер Дритан Абазовић ушли су у јавни сукоб због Темељног уговора између државе и Српске православне цркве – ко је издајник, а ко екстремиста.

Након што је Абазовић у Тивту оптужио Коњевића да се више бави црквом него својим пословима и да противљењем Темељном уговору са СПЦ прижељкује сукобе грађана, министар одбране је премијеру одговорио да је боље бити “екстремиста” за своју државу него њен “издајник”.

“Чудни су путеви господњи. Боље бити ‘екстремиста’ за своју државу него њен ‘издајник'”, написао је Коњевић на Твитеру.

Истакао је и да су они који су подржали мањинску владу имали пред собом споразум који је третирао и ту тачку.

“Тако да су прихватањем подршке мањинској влади прихватили и обавезу да ми са СПЦ, али и са ЦПЦ и другим верским заједницама регистрованим, који желе да реше начин да ми делујемо”, рекао је Абазовић.

Казао је и да му не пада на памет да потпадне под притисак, како је навео, “групице екстремиста унутар владе”.

“Или групице екстремиста који због тога што су престале државне апанаже покушавају Црну Гору да врате у деведесете. Народ то неће, грађани Црне Горе хоће прогрес, помирење, грађанско друштво, европске интеграције. То влада нуди”, рекао је Абазовић.

Упитан да ли на влади имају већину за потписивање Темељног уговора, премијер је рекао:

“Најлибералнији сам премијер којег је мислим Црна Гора имала. Не пада ми на памет да вршим било какав притисак на било којег министра како ће да се изјасни о било којем питању и то се односи и на Темељни уговор. Не пада ми на памет и замолио бих и друге министре да не позивају друге министре на телефон и врше им такав притисак. Између осталог и министра одбране”.

Поручио је и да ће све што је икада рекао испоштовати.

“Али нека неко не мисли да триковима може да нас одведе од главног принципа. Да будем јасан и директан – није њима до Темељног уговора, њима је до Еуропола. “Не плаше се они Темељног уговора, него Еуропола. И премијер ће саопштити све што буде требало ако ме буду довели у ту ситуацију. Нека се не крију иза Темељног уговора, јер њих не занима Темељни уговор. Да их је занимало, не би док су били на власти Црногорску православну цркву третирали као НВО. Када сам ја дошао на власт, са неким другим људима она је добила статус верске заједнице. Није до Темељног уговора, него до нечег другог. Нека не мисле да нас на неке ситне трикове могу некако скренути са главног циља – да идемо ка ЕУ”, рекао је Абазовић.