in

Помен за жртве усташких злочина у Јасеновцу

Парастос српским жртвама служили су епископ бањалучки Јефрем и свештеници Српске православне цркве.

Помен јеврејским жртвама служио је главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел.

У сећање на ромске жртве усташког злочина, обратио се председник Светског парламента Рома Драгослав Ацковић, који је рекао да се данас молимо за све страдале, уз посебну захвалност што је Доња Градина једино место где Роми где могу да се моле за своје жртве, на свом, ромском језику.

Након помена, уследиће обраћања званичника Србије и Републике Српске.

јасеновац, градина, помен

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године.

Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница, а према проценама, на том стратишту убијено је 360.000 људи, углавном Срба.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

вуциц, помен, градина, јасеновац, српски, званицници

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је скоро 20.000 деце.

Руководство Србије и Републике Српске прошле године је постигло договор о изградњи Меморијалног центра у Доњој Градини који би, према речима председника Вучића требало да буде „свесрпско светилиште“, али и подсетник на све злочине почињене над српским народом на територијама које данас нису под контролом српског народа.

Како је најављено, тај заједнички пројекат са 80 одсто средстава финансирала би Србија, а 20 одсто Република Српска.

Чубриловић: Јасеновац и Доња Градина болне ране српског народа

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је сећање на невине жртве злочиначког система концентрационих логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доње Градине, морална и цивилизацијска обавеза како се овакав страшан злочин никада више никоме не би поновио.

„Систем концентрационих логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина, представља једно од најмонструознијих стратишта српског, јеврејског и ромског народа у Другом светском рату. То је био систем смрти“, истакао је Чубриловић, преноси РТРС.

помен, градина

Он је, поводом обележавања 77 година од пробоја последње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац, казао да је потребно да сви европски народи јасно осуде овај злочин и одају пошту невиним жртва међу којима је било много деце, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је нагласио да је српски народ поднео огромну жртву у борби против фашизма и нацизма, јер је одувек био слободарски народ.

„Жалосно је да многи и данас настоје да релативизују овај страшан злочин што је јако опасно и јако неморално. Негирање српских жртава у логорима смрти НДХ представља нецивилизацијску и нехуману политичку и јавну делатност која заслужује сваку осуду“, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да се институционално, научно и политички мора сачувати сећање на страдале у јасеновачким мучилиштима и одбранити истина о српском страдању за слободу и живот достојан човека на овим просторима.

„Јасеновац и Доња Градина, као и бројна друг српска стратиша, су болне историјске ране српског народа. Истином и правдом за жртве боримо се за мир и слободу која је крваво плаћена и то никада не смемо да заборавимо“, поручио је Чубриловић.

Исак Херцог: Доња Градина сведок неизрецивог зла нациста

Доња Градина је сведок неизрецивог зла где су нацисти и њихови сарадници починили незапамћена зверства над Јеврејима, Србима, Ромима и другима, навео је председник Израела Исак Херцог у писму поводом Дана сећања на жртве НДХ у јасеновачким логорима који се данас обележава у Доњој Градини.

помен, градина, 1

„Морамо учинити све што је у нашој моћи како би свет схватио докле неоснована мржња може да доведе уколико добри људи, људи од савести, одлуче да ћуте“, стоји у писму Херцога које је прочитано на комеморативном скупу у Доњој Градини, којем присуствује државни врх Србије и Републике Српске.

Херцог је нагласио да треба сачувати сећање на убијене и наставити заједничко залагање како би се спречио даљи губитак живота и разарање.

Изразио је захвалност Србији што, како је навео, улаже напоре на истраживању, прикупљању документације и образовању о Холокаусту, а посебно у вези са злочинима почињеним у Доњој Градини.

„Поносни смо на чињеницу да смо имали част да будемо домаћини просветним радницима из ваше земље у Јад Вашему у Јерусалиму, а још много тога можемо постићи уколико наставимо нашу сарадњу“, навео је Херцог.

Захвалио је и на прилици да се, како је истакао, успостави партнерство са српским народом како би заједно створили околности за званичне и незваничне могућности образовања.

Истакао је да ће Израел наставити да наглашава потребу да се будуће генерације широм света образују о ужасима Холокауста.

„Верујемо у важност иницијатива као што су Марш живих, заштита јеврејских гробаља и историјских места, али и догађаја попут овога којима се облежава оно што се дешавало на светом тлу Доње Градине. Дубоко сам вам захвалан на подршци и солидарности“, стоји у писму израелског председника.