in

Порука из Бањалуке: Сложно ћемо бранити институције, истину и слободу

Скуп је организовала Борачка организација РС (БОРС) против наметања одлука међународне заједнице и отимања имовине Републике Српске.

Поручено је и да је слика створена у светској јавности недоречена и неправедна, те да се због ње у Српској осећа бес и љутња јер су Срби народ којег највише боли неправда.

Таква слика, поручили су, креирана од истих пре 30 година, опстаје и данас.

Порука је и да међународна заједница не дира институције Републике Српске.

Скуп је окупио, према последњим проценама, више од 20.000 грађана, који су у глас потврдили да нису натерани, већ да су на Трг Крајина дошли добровољно.

„Сви знамо да нисмо натерани да овде дођемо, овде смо јер бранимо само оно што волимо, а то је Република Српска, рекао је на народном скупу „Слобода“ професор Радомир Лукић.

Ратни командант „Вукова са Дрине“ Милан Јоловић је поручио да је међународна заједница отимањем имовине и земљишта Републици Српској прешла „црвену линију“, и то води дестабилизацији целог региона, не само БиХ.

„Борци су створили Републику Српску у крви, а ми је морамо чувати и оставити нашим поколењима“, поручио је председник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Марко Милошевић.

Скуп „Слобода“ поче интонирањем химне Републике Српске „Моја Република“ и химне Србије „Боже правде“.

Слободан Брдар, иницијатор овог скупа и председник БОРС-а Приједора је поручио да пензионери Српске осуђују нападе на инстотуције Републике Српске.

„Милораду Додику се прети смрћу и уводе санкције од страних непријатељиа и србомрзаца због борбе за живот и право постојања српског народа. Жељки Цвијановић се уводе санкције, а она позива на дијалог за превазилажење потешкоћа. Радован Вишоковић, председник Владе РС, остварује значајне резултате за грађане РС“, рекао је Брдар.

Он је позвао све грађане да одбаце све претње, наметнута решењна и спрече отимање имовине РС и све оно што није у складу са Дејтонским споразумом, Уставом РС и БиХ.

Неки од учесника скупа „Слобода“ носили су заставе и транспаренте, а ориле су се и патриотске песме.

Скупу су присуствовали званичници, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и други.

Скупу нису присуствовали представници опозиционих странака, ни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Скуп је преносила РТРС.

МУП: На скупу у Бањалуци око 18.000 људи

Према проценама Министарства унутрашњих послова Републике Српске на великом народном скупу на бањалучком Тргу Крајина окупило се око 18.000 грађана.

Скуп под називом „Слобода“ организовала је Борачка организација Републике Српске.

бањалука, скуп

Повод окупљања је одлука Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје за високог представника, којом покушава да оспори непокретну имовину Републике Српске.

Додик: Поносан сам, није исказана ни једна реч мржње

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је велики народни скуп одржан под слоганом „Слобода“ на Тргу Крајина у Бањалуци био величанствен и достојанствен и да на њему није исказана ни једна реч мржње према било коме.

„Ово је народна Република и народ има право да је брани путем својих представника, али и на овај начин“, рекао је Додик после скупа, који је организовала Борачка организација Републике Српске.

Федерални медији и сарајевска Н1 тв. да хе на скупу певана песма којом се наводно директно прети високом представнику Кристијану Шмиту, којег Република Српска не признаје јер није именован у складу са процедуром у Савету безбедности Уједињених нација.

скуп, бањалука

Додик је оценио да је на скупу било више од 20.000 грађана из целе Републике Српске.

„Народ се окупио и показао да је за Републику Српску. БОРС је организовао овај величанствен скуп, а ја сам га подржао“, рекао је Додик.

Рекао је да оваквом окупљању народа нико ништа не може да приговори.

„О имовини (Републике Српске) је већ одлучено, нема се шта о њој одлучивати, у Дејтону а пре тога у Њујорку и Женеви када је речено да територија Републике Српске чини 49 посто БиХ и све оно што припада БиХ је изричито дато Уставом“, казао је Додик.

Он је рекао да непокретној имовини републике Српске нема дијалога.

„Ово је јасна порука народа, имовина припада Републици Српској и тако ће остати. Никакве стране интервенције, лажни представници, судије које суде мимо права, они су инквизиција за Републику Српску и мотивисани једном жељом, а то је да јој наштете. БиХ није та која је власник имовине, о томе се једино може разговарати између ентитета“, поручио је Додик.