in

Пожар на Жвињама под контролом; Србија понудила помоћ

“Имамо за сада довољно камиона, воде. Гаси се стално, за сада је све под контролом… Најважније је да ни људство нити објекти нису за сада угрожени”, рекао је дежурни смене у Служби заштите и спасавања Ђуро Цвјетковић за Новски портал.

Ватрогасци су, казао је, и даље на терену, али је град безбедан. Пожар је избио јутрос око 10 сати највероватније људском непажњом.

Аџић: Србија понудила помоћ у гашењу пожара

Министарство унутрашњих послова је у приправности, пратимо ситуацију са пожаром у Херцег Новом, рекао је министар Филип Аџић и истакао да је помоћ у гашењу понудила и Србија.

“Службеници Директората за заштиту и спашавање су на терену. Министарство одбране је ставило на располагање своје ваздухоплове, док је са нашим партнерима из Хрватске председник општине (Херцег Нови) Катић обавио разговор и понуђена је помоћ уколико затреба интервенција из ваздуха”, рекао је Аџић.

Оценио је да је ситуација на пожаришту знатно боља у односу на јутрос.

“Све државне и локалне институције остварају координацију у циљу заштите грађана”, рекао је Аџић, пренео је портал РТЦГ.

Хрватска понудила канадере за гашење пожара

Председник општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је Хрватска понудила помоћ у гашењу пожара који је данас избио изнад Игала и најавио могућност да ће послати канадере.

Катић је за Радио Црне Горе рекао да је један део општине захватио пожар, пре свега неодговорношћу појединаца који су нешто запалили, а ветар је онда проширио пламен.

“Било је угрожено неколико кућа. Брзом реакцијом ватрогасаца одбијен је пожар, када је у питању насељено место, брзо би требало да буде локализован. Помогле су одмах колеге из Котора и Тивта”, рекао је Катић.

Додао је да је на вези са начелником општине Конавле Божом Ласићем и спремни су, казао је, да пошаљу канадере.

“Видећемо ускоро да ли ће бити потребно да долазе”, рекао је Катић, пренео је портал РТЦГ.