in

Претеће поруке примило више од 20 институција и школа; Абазовић: Покушај стварања тензија

Како је Вијестима потврђено у Министарству, на тај корак су се одлучили после консултација с МУП-ом и Управом полиције.

Министарство просвете обавештено је да је 41 основна школа у Црној Гори добила дојаву о постављеној бомби, али је због панике која је настала обустављена настава у свим основним школама у земљи, рекао је портпарол Министарства Бојан Кнежевић.

Из Управе полиције је саопштено да су екипе у школама и контроле су у току.

За сада је утврђено да у рожајским школама нема експлозивних направа, сазнаје ТВЦГ.

Рано јутрос евакуисане су школе у Подгорици, Никшићу, Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Колашину, Херцег Новом, Будви, Цетињу, Андријевици, Улцињу, Котору, Рожајама, а дојава бомбе стигла је и Општини и суду у Бару.

„На територији школе подметнуто је много бомби. Увек смо сањали о освети. Ми ћемо се осветити, доћи ћемо у школу. Све ћемо побити. Нико неће остати жив. Цео град ће крварити“, порука је коју је добио велики број основних школа, како преноси РТЦГ.

Кнежевић је казао Радију Црне Горе да је због панике која је настављена Министарство донело одлуку да за данас обустави наставу у свим школама у Црној Гори.

Полиција предузима мере безбедности у школама у појединим градовима поводом дојава електронском поштом о постављеним експлозивним направама овог јутра, као и активности у циљу провера ових навода, саопштено је из Управе полиције.

Абазовић: Дојаве о бомбама покушај стварања тензија

Мандатар за састав нове Владе у Црној Гори Дритан Абазовић поручио је данас поводом дојава о бомбама у школама, вртићима и зградама општина, да нема разлога за панику, те да се ради о покушају стварања тензија и уношења немира.

„Грађани треба да се осећају безбедно, нема разлога за панику. Полиција поступа у складу са законом и проверавају се сви објекти. Ради се о покушају стварања тензија и уношења немира. То се десило и први пут, нема расула у сектору безбеднсти, ништа се задњи пут није десило и надамо се да ће тако бити и овај пут,“ рекао је Абазовић, преноси РТЦГ.

Појаснио је да не могу брзо да се открију ИП адресе са којих се шаљу претње.

„Да ли бомбама прете структуре које не желе владу – могуће је. Али они не желе ниједну владу“, поручио је Абазовић.

Горовић:Истрага до сада показала да су дојаве лажне

Досадашњи резултати истраге о дојавама о подметнутим бомбама у црногорским школама показују да је реч о лажним дојавама, али да ће се сачекати док сви објекти не буду прегледани, изјавио је данас в.д. помоћника директора Управе полиције Драган Горовић.

Полиција већ трага за особом која је послала мејлове.

„С обзиром на то да су досадашње активности на спровођењу безбедносних мера елиминисале опасност по ученике и наставно особље, нема простора за стварање панике. Даље истраживање показаће да ли се ради о лажним дојавама. У овом тренутку чини се да претње нису реалне“, рекао је Горовић.

Истакао је да то, међутим, не упућује на мање озбиљан приступ овом случају.

Навео је да је реч о озбиљном кривичном делу, а активности полиције су, каже, већ усмерене на истраживање порекла претњи.

„Након детаљног прегледа зграде Престонице (Цетиње) није пронађен експлозив, па су се запослени вратили на посао и наставили са радом. Такође, експлозив није пронађен ни у цетињским школама које су добиле дојаву о бомби“, казао је портпарол градске управе Иван Бановић за РТЦГ.

Рано јутрос чак 41 школа добила је мејл са претњама да се у школским зградама налазе бомбе.

„На територији школе подметнуто је много бомби. Увек смо сањали о освети. Ми ћемо се осветити, доћи ћемо у школу. Све ћемо побити. Нико неће остати жив. Цео град ће крварити“, гласила је порука.

УП ЦГ: Трага се за пошиљаоцима претећих мејлова

Управа полиције Црне Горе саопштила је вечерас да су у току активности на идентификацији особе која је послала дојаве о бомбама на мејл адресе школа и институција, како кроз интензивне полицијско-тужилачке активности у земљи, тако и путем међународне полицијске сарадње.

„Службеници Управе полиције су поступили по свим пријавама упућеним током данашњег дана, а које су се односиле на наводе о експлозивним направама у васпитно-образовим установа и другим објектима“, саопштено је из Управе полиције, преносе Вијести.

У циљу евентуалног проналаска опасних предмета и отклањања потенцијалних опасности, како се наводи у саопштењу, обављен је преглед објеката и простора којом приликом нису пронађени сумњиви или опасни предмети.

„Са аспекта извршених контрола, спроведених процедура и поступака које смо до сада реализовали, постоје сви предуслови за несметано одвијање наставног процеса у образовним установама“, закључује се у саопштењу полиције.

Претеће поруке примило више од 20 институција и школа

Претеће поруке данас је примило више од 200 институција – образовне институције, локалне самоуправе, комуналне службе, изјавио је помоћник директора Управе полиције Драган Горовић, који није искључио могућност нових дојава, али је истакао да су грађани безбедни.

„Управа полиција је предузела све мере из своје надлежности и преконктролисала је све објекте који су били предмет данашњих претњи који су били и утврдила да су безбедни“, рекао је Горовић за Дневник ТВ ЦГ.

Он је за сутра најавио појачано присуство полиције у овим објектима.

„У тим објектима биће евидентно присуство униформисаног састава полиције, али и осталих оперативних структура које ће превентивним активностима обезбиједтити да се ученици и наставно особље осећају сигурније и да на тај начин пошаљемо поруку да сви морају бити безбедни“, навео је Горовић.

Он је казао да је још увек рано говорити о адреси са којих су стигле претеће поруке.

„Сигурно ће резултати у наредном периоду показати ко је потенцијални пошиљалац тих порука“, казао је помоћник директора УП.

Иста ситуација са лажним дојавама о бомбама догодила се и 1. априла.

„То је предмет тужилачке истраге. Резултати постоје, али је рано говорити о доказима који могу бити предмет кривичног поступка“, навео је Горовић.

Поручио је да се грађани могу да се осећају безбедно.

„Не искључујем могућност да оваквих дојава буде у наредно периоду, те да је полиција права адреса којој треба да се обрате грађани чим имају таква сазнања, а ми ћемо предузети све у нашој надлежности“, казао је Горовић.