in

ПРЕТИ СВЕОПШТИ РАТ! МЕДВЕДЕВ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: НАТО ће довући нуклеарно оружје на границу са Русијом?

Саопштење НАТО-а да га више не обавезује споразум са Руском Федерацијом, значи да „је могуће довлачење нуклеарног оружја на територију нових чланица“ Алијансе и одржавање обука у близини руских граница, иако још није званично објављено о повлачењу из Оснивачког акта, изјавио је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.

Он је на свом Телеграм каналу, коментаришући став представника НАТО-а по питању Оснивачког акта Русија – НАТО од 27. маја 1997. године рекао да то не представља прави међународни споразум, већ политички документ.

„Данас су представници НАТО саопштили да сматрају како их тај споразум више не обавезује. Навели су да су се околности промениле и да их ништа не везује. Последице овог корака су једноставне: могуће је довлачење нуклеарног оружја на територију нових земаља-чланица (на пример, Шведске и Финске), одржавање провокативних војних обука у близини наших граница, као и причињавање свакаквих подлости. Они су и раније то радили, али је бар постојала та политичка декларација, на коју смо се позивали, кад смо били незадовољни њиховим безобразлуком“, написао је Медведев.

Руски званичник објашњава да се Алијанса у том ставу позива на познати принцип у међународном праву – clausula rebus sic stantibus, према којем је неки споразум обавезујући за стране само док се не промене околности под којима је закључен.

Медведев је додао, да је НАТО истовремено поручио како „споразум још није убијен“, преноси Спутњик.

Како је за британски лист „Фајненшал Тајмс“ изјавио представник Војног комитета НАТО адмирал Роб Бауер, Оснивачки акт Русија – НАТО из 1997. године неће одвратити Алијансу од деловања. Он је истакао да овај акт још увек постоји, али да његова садржина неће спречити ништа од онога што НАТО мора да уради. Истовремено, Бауер је још закључио да је за сада, општи став да на политичком нивоу, споразум још није убијен.

Подсетимо, 27. маја 1997. године у Паризу потписан је Оснивачки акт о међусобним односима, сарадњи и безбедности између Руске Федерације и Северноатлантског савеза, којим је проглашено да се Русија и НАТО више не доживљавају међусобно као противници. У складу са документом, Алијанса се обавезала да неће стално распоређивати значајне борбене снаге на територији нових земаља које регрутује.

Извор: Политика