in

Привремена мера Уставног суда БиХ о суспензији закона РС; ОХР поздравља; Додик: Неуставна одлука

„ОХР поздравља усвајање привремене мере Уставног суда БиХ којом се ставља ван снаге Закон о лековима и медицинским средствима Републике Српске, као и Закон о изменама и допунама Закона о републичкој управи до доношења коначне одлуке Суда у овом предмету,“ стоји у саопштењу, пренели су сарајевски медији.

Из ОХР тврде да су се овом мером Уставног суда спречавају озбиљне, далекосежне и потенцијално непоправљиве штете које би угрозиле систем здравствене заштите грађана.

Закони Републике Српске неће се примењивати до коначне одлуке Суда.

Додик: Неуставна одлука Уставног суда БиХ о законима Српске

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у БиХ здравство и промет лекова у надлежности ентитета и оценио неуставном одлуку Уставног суда БиХ да привремено стави ван снаге Закон о лековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.

„Нема никаквог уставног основа за то јер је надлежност промета лекова на ентитетима“, јасан је Додик.

Додик је након разговора са европским комесаром за суседство и проширење Оливером вархељијем у Бриселу рекао да ће Република Српска наставити да се бори за уставну позицију.

„Уставни суд је инквизицијски суд. Има двоје страних судија и три Бошњака, који увек гласају против интереса Српске. Ако хоћете земљу кандидата за ЕУ, са њом не смеју да управљају странци“, рекао је Додик, пренела је РТРС.

Додао је да је то против самих вредности ЕУ.

Уставни суд БиХ привремено је ставио ван снаге Закон о лековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи, док је Канцеларија високог представника Кристијана Шмита поздравила ову одлуку.