in

Rijeka: Hrvat i Nemac postavljali bombe da bi iznudili 4,6 miliona evra u kriptovalutama

Rijeka: Hrvat i Nemac postavljali bombe da bi iznudili 4,6 miliona evra u kriptovalutama

Oni se sumnjiče da su pokušali da iznude 4,6 miliona evra u kriptovalutama, kao i da su na neutvrđen način nabavili više improvizovanih eksplozivnih naprava koje je potom drugoosumnjičeni po uputstvu prvog osumnjičenog ostavljao u blizini objekata u vlasništvu jednog hotelskog društva i u blizini objekata u vlasništvu jednog trgovačkog društva, saopštilo je Državno tužilaštvo, prenosi Index.hr.

Nakon toga su, kako se osnovano sumnja, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, od tih društava putem poruka upućenih elektroničkom poštom zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protivrednosti od 3.900.000 evra, uz pretnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava i njihovim aktiviranjem ako se ne udovolji njihovim zahtevima.

Osumnjičeni su 21. maja u neposrednoj blizini trgovačkog centra u Rijeci, postavili jednu improvizovanu eksplozivnu napravu, a eksplozija je pričinila imovinsku štetu, a zatim ponovili, na identičan način, zahtev za isplatu, ali ovoga puta iznos od 4.600.000 evra (takođe u kripto valuti).

Osnovano se sumnja i da su u kasnim noćnim satima 27. maja, postavili improvizovanu eksplozivnu napravu u blizini upravne zgrade trgovačkog društva koja je aktivirana sledećeg dana, dok su pronađene dve postavljene eksplozivne naprave u blizini istog centra na drugoj lokaciji, ali njih nisu uspeli da aktiviraju, prenosi hrvatski portal.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /