in

Роберт Голоб – од менаџера до кандидата за премијера

Голоб, 55-годишњи стручњак за електроенергетски систем из западног региона Приморска, одлучио је да изазове актуелног премијера Јанеза Јаншу на биралиштима након што није успео да добије подршку крајем прошле године за још један мандат генералног директора енергетске компаније ГЕН-И, после 15 година проведеног на њеном челу, пренела је СТА.

Међутим, Голоб није нов у политици, нова је само улога у којој се нашао.

Под либералном владом Јанеза Дрновшека био је државни секретар за енергетику у Министарству животне средине од 1999. до 2002. године.

Пре тога је био на челу преговарачког тима Словеније о енергетској политици у приступним преговорима са ЕУ.
Голоб је 2011. године постао потпредседник Позитивне Словеније, странке коју је основао градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, која је победила на парламентарним изборима 2011, али није успела да формира владу.

Уместо тога, владу је формирао Јанша, који је смењен после годину дана на функцији због пропуста везаног за своју имовину.

Јанковић, који се у то време суочавао са сличним оптужбама као Јанша, каже да је Голоб био његов „први избор“ да наследи Јаншу на месту премијера.

Међутим, Голоб се наводно предомислио и премијерка је постала Аленка Братушек.
Након раскола у Позитивној Словенији, Голоб је стао на страну Братушекове и једно време постао потпредседник њене странке.

Голоб је први пут наговестио да ће се вратити у политику на конференцији за новинаре ГЕН-И у новембру 2021, на којој се појавио раме уз раме са Јаншиним бившим савезником, бригадним генералом Антоном Крковичем, који је рекао да су план да се Голоб смени са места шефа ГЕН-И оркестрирали људи блиски Јанши.

Након много спекулација, Голоб је преузео малу зелену странку коју је формирао Јуре Лебен, министар животне средине 2018-19, и преименовао је у Слободарски покрет на конгресу крајем јануара, заједно са неколико професионалаца који су изгубили или напустили каријеру под тадашњом владом, уз обећање да ће се фокусирати на зелену агенду, отворено друштво, нормализацију и модерну државу благостања.

Политички, Голоб је либерал који се залаже за личну и друштвену одговорност и технократски приступ власти, коју намерава да формира са другим странкама левог центра.

Он се клади на зелену и дигиталну трансформацију како би земљу одвео на пут успеха.

Голоб је последњих недеља често говорио да би му први приоритет након избора, чак и пре формирања владе, био да подржи цивилно друштво у притиску на усвајање предлога закона који имају за циљ да се укине оно што сматрају штетним законима који је Јаншина влада усвојила кроз парламент, заједно са предлогом закона да јавни емитер постане независан од политике.

Када се влада формира, он каже да ће њихов први задатак бити да се припреме за јесењи талас ковид-19 како би заштитили угрожене, а истовремено омогућили друштву, економији и посебно школама да нормално функционишу.

Други приоритет биће обезбеђивање снабдевања енергијом за зиму и заштита угрожених од ценовних шокова.

О Голобу се лично мало зна, јер је водио рачуна да своју породицу држи даље од очију јавности.

Отац троје деце, Голоб је рођен 23. јануара 1967. године у Шемпетру при Горици на западу Словеније.

Дипломирао је на љубљанском Факултету за електротехнику 1989. године, а затим је магистрирао и докторирао, након чега је добио Фулбрајтову стипендију за гостујућу позицију на Технолошком институту Џорџије у Атланти, у САД.

Године 1997. запослио се као доцент на свом старом факултету.

Голоб: Данас у Словенију долази слобода

Лидер Слободарског покрета Роберт Голоб, који је прогласио победу на парламантарним изборима изјавио је да данас у Словенију долази слобода.

„Сутра ћемо почети да радимо напорно како бисмо оправдали поверење, то је наша посвећеност онима који су нас данас подржали“, рекао је Голоб синоћ путем видео позива од куће, јер је заражен корона вирусом, пренела је СТА.

„Сви ви сте заслужни што ће у Словенију сутра доћи слобода“, казао је Голоб.

Посебно је захвалио на подршци организацијама цивилног друштва и младима, за које је рекао да га инспиришу и да ће побољшање услова за живот младих бити један од приоритета његове будуће владе коју жели што пре да формира.

Посебно је одушевљен високом излазношћу на изборе која се, креће око 65 посто и наводи да то даје будућој влади посебан легитимитет и одговорност да испуни оно што је у програму странке обехцало.

„Данас је прави празник“, поручио је синоћ Голоб.