in

РУСИ ЗАВРЋУ СЛАВИНЕ ЗА ЈОШ ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ: После Бугарске још једна суседна земља остаје без руског гаса

Бугари и Пољаци чини се да нису једини који су остали или који ће ускоро остати без руског гаса.

Следећа компанија која ће бити искључена из снабдевања биће дански Орстед, који купује до 2 милијарде кубних метара гаса годишње кроз Северни ток , предвиђа Алексеј Гривач, заменик генералног директора Фонда за националну енергетску безбедност, преноси Известија.

Шеф Центра за развој енергетике Кирил Мелников сматра да ће после Данске, још неколико држава одбитти плаћање рубљама, а самим тим и остати без снабдевања.

— У нашем последњем месечном извештају претпоставили смо да ће Литванија, Холандија, Хрватска, а такође, са великом вероватноћом, и Француска одбити да плаћају у рубљама, рекао је Мелников.

Он сматра да ће Мађарска и Аустрија наставити да плаћају.

– Са политичке тачке гледишта, кључна позиција је Немачка, која још није одређена, према нашој процени, за то има неколико дана. По обиму куповине је значајна и Италија, која се припремала за одбијање руског гаса, али је истовремено заузела неутралан став о преласку на плаћање у рубљама. Ако немачке компаније наставе да плаћају, Гаспром може да изгуби до 20 одсто обима, али цена ће расти на исти начин, сматра Кирил Мелников.

Извор: NultaTačka