in

Samit Krimske platforme u Zagrebu; Pelosi: Hrvatska ključni partner

ZAGREB –

Zagreb je danas domaćin prvog samita predstavnika parlamenata zemalja Krimske platforme, koji će okupiti više od 50 delegacija, kojem prisustvuje i predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, a skupu će se, videolinkom obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U Zagrebu su od juče na snazi jake bezbednosne mere, a saobraćaj u mnogim ulicama je preusmeren na alternativne pravce.

 

PelosPelosi, koja je u Zagreb doputovala juče popodne, nakon sastanka sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, izdala je saopštenje u kojem je poručila da “to što više od 50 zemalja učestvuje na ovom samitu odaje počast širokoj i hitnoj globalnoj podršci Ukrajini”.

Navela je i da je Hrvatska cenjeni američki saveznik i ključni partner u miru i stabilnosti u Evropi, uključujući energetiku, sigurnost i globalni odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Moramo ojačati kapacitete Ukrajine u ovoj borbi, posebno jer iranske bespilotne letelice uzimaju smrtonosne žrtve među civilima. Krim je Ukrajina, ruska nezakonita okupacija celokupnog ukrajinskog teritorija mora prestati, a Rusija mora odgovarati za svoje zločine”, stoji, između ostalog, u saopštenju Pelosijeve.

Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk održaće zajedničku konferenciju za medije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /