in

Седница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ није одржана, нису дошли делегати СДА

Нови термин хитне седнице заказан је за сутра у 10 сати, преноси РТРС.

Захтев за разматрање тог законског предлога упутили су посланици из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Они предлажу да члан Председништва БиХ из реда Хрвата буде биран међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона и то Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском, Западнохерцеговачком, Ливањском и Посавском кантону.

Предложили су и да на нови начин буду бирани делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ и да се од 17 делегата из реда хрватског народа њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК и по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Изетбеговић: Предлог ХДЗ-а накарадан

Председник СДА и заменик председавајућег Дома народа Парламента БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је та странка одлучила да не присуствује данашњој хитној седници Дома народа Парламентарне скупштине (ПС), на којој је требало да буде разматран Предлог закона о изменама и допунама Изборног закона, како би спречила усвајање, како је оценио, „накарадног“ закона.

Изетбеговић је, након што је отказана за данас најављена седница Дома народа на којој је по хитном поступку требало да буду размотрене измене и допуне Изборног закон које је предложио председник ХДЗ-а и председавајући Дома народа Драган Човић, рекао да је од Човића тражио да откаже седницу.

Према оцени Изетбеговића, предлог закона је неуставан и у колизији са Уставом Федерације БиХ, преноси портал Клиx. Говорећи о томе зашто су му предложене измене и допуне неприхватљиве, навео је и то што их није разматрала Интерресорна група за Изборни закон при Парламенту БиХ.

Изетбеговић сматра да би, да је закон усвојио Дом народа, закомпликовало питање усвајања измена и допуна Изборног закона, који су сутра на Заступничком дому, а који се односе на интегритет избора.