in

Sinod SPC u Banjaluci o važnim pitanjima iz života SPC, posebno u RS i FBIH

Sinod SPC u Banjaluci o važnim pitanjima iz života SPC, posebno u RS i FBIH

Sednicom, koja je održana u Eparhijskom dvoru u Banjaluci, predsedavao je patrijarh srpski Porifirije, navodi se u saopštenju SPC.

U radu sednice učestvovali su članovi Svetog Sinod mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Na sednici su učestvovali i arhijereji eparhija koji se nalaze u Republici Srpskoj i FBIH mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkopi banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, kao i glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda viskoprepodobni arhimandrit Nektarije (Đurić).

SPC navodi da je danas održana i sednica Patrijaršijskog upravnog odbora u čijem radu su učestvovali članovi Odbora i direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo (Gavranović).

Sednica je održana u banjalučkom Vladičanskom dvoru, a nakon sednice priređen je svečani ručak kojem su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

“Republika Srpska je zajedno sa našim eparhijama i verujućim narodom izgradila mnogo crkava. Obnovili smo i manastire”, rekao je Dodik pre sastanka sa patrijarhom Porfirijem.

Istakao je da je vera jedan od snažnih elemenata identiteta srpskog naroda.

“I ponosni smo na to. To ne znači da ne uvažavamo druge vere i nacije”, kazao je Dodik.

Naglasio je da je uloga Srpske pravoslavne crkve važna za srpski narod.

“Crkva je održala naš identitet kroz istoriju i to moramo poštovati”, naveo je predsednik Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da uvek sa radošću dočekuju Njegovu svetost i sve velikodostojnike naše Srpske pravoslavne crkve.

“Republika Srpska će i ubuduće, kao i do sada, negovati najbliže moguće odnose sa SPC koja je vekovni čuvar našeg duhovnog i nacionalnog identiteta”, navela je ona.

Susret je organizovan tokom svečanog ručka u Vladičanskom dvoru Eparhije banjalučke, a prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prenela je RTRS.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /