in

SNSD-u najviše glasova u Skupštini RS, za Cvijanović 51,65 %

Tim rezultatima, koji su saopšteni sinoć, potvrđeno je da su na opštim izborima 2. oktobra u trci za članove Predsedništva BiH pobedili Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirovic, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.

Utvrđeni su rezultati sa opštih izbora i za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske i skupštine kantona u FBiH, prenela je Srna posle sinoćne sednice komisije.

Kad su u pitanju rezultati za skupštinu RS, SNSD Milorada Dodika je osvojio najviše glasova – 221.554 ili 34,63 odsto, slede SDS sa 95.648 glasova ili 14,95 odsto, PDP sa 65.872 ili 10,30 odsto, Socijalistička partija Petar Đokić – NDP – SNP sa 37.919 ili 5,93 odsto, Pokret za državu koji je dobio 36.651 glas ili 5,73 odsto.

Kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović osvojila je najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH – 327. 720 glasova ili 51,65 odsto, kandidat SDS-a Mirko Šarović osvojio je 224.912 glasa ili 35,45 odsto, a kandidat koalicionog bloka “Ujedinjeni za slobodnu Bosnu” Vojin Mijatovic 38.655 ili 6,09 odsto.

Iz CIK-a BiH je saopšteno da će rezultati izbora za predsednika i potpredsednike Republike Srpske biti utvrđeni kada se steknu uslovi i napominje da Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po naredbi CIK-a BiH od 10. oktobra.
Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, kako se navodi, stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena, kao i utvrđeni rezultati, na internet stranici CIK-a “www.izbori.ba” i smatraće se da je danom objave dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Do utorka, 25. oktobra do ponoći, moguće je podnošenje zahteva za ponovno brojanje glasačkih listića.
Protiv odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, može se putem CIK-a BiH podneti žalba Apelacionom odeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na veb stranici CIK-a, dodaje se u saopštenju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /