in

Судбина Темељног уговора са СПЦ и даље неизвесна

И док потписивање Темељног уговора са СПЦ и даље прати неизвесност, из владе је листу речено да нема препрека да се такав уговор потпише са неканонском Црногорском православном црквом, иако је Васељенска патријаршија не признаје.

 

“ЦПЦ је регистрована у Министарству правде као и свака верска заједница. Ту нема ничег спорног – с аспекта државе они су верска заједница”, речено је подгоричком дневнику из владе, а након што је премијер Дритан Абазовић позвао јуче непризнату ЦПЦ да с владом закључи уговор какав је најављиван и са СПЦ.

Челник непризнате ЦПЦ Михаило, изјавио је јуче подгоричким медијима да неће потписати темељни уговор “у ком се не гарантује служба у црногорским светињама”.

Истовремено, амбасадори држава Европске уније (ЕУ) изразили су забринутост да би потписивање темељног уговора могло да изазове политичку нестабилност и доведе до пада владе Дритана Абазовића.

Такав став они су пренели премијеру на двочасовном састанку које је одржан у петак у Подгорици, потврђено је Вијестима из више извора.

А пре него што извршна власт буде расправљала о темељном уговору са СПЦ, он мора да прође Комисију за политички систем, којом председава потпредседник владе и министар одбране, Рашко Коњевић (СДП).

Комисија, према Пословнику владе, одлучује већином гласова присутних чланова. Ако документ не прође то тело, не би требало да иде пред министре и премијера. Међутим, како је Вијестима појашњено из владе, премијер има право да материјал уврсти на дневни ред иако није добио подршку Комисије.

Из Абазовићевог кабинета листу су потврдили да ће влада о темељном уговору одлучивати квалификованом већином, иако то није предвиђено Пословником, али јесте коалиционим споразумом партија нове власти.

Оне су се договориле да се влада о питањима од виталног државног и националног интереса, као што су темељни уговор, регионална иницијатива Отворени Балкан и попис становништва, изјашњава на тај начин.

Шеф државе и лидер ДПС-а Ђукановић, поновио је јуче да влада не треба да жури с одлуком о потписивању темељног уговора са СПЦ.

Он је новинарима након отварања Пословних разговора Црна Гора – Република Сан Марино”, рекао да актуелна верзија уговора није прихватљива за ДПС.

 

Цетињани прете блокадом саобраћаја, ако влада потпише Темељни уговор

Група грађана Цетиња прети блокадом саобраћаја у Црној Гори, ако влада не одустане од потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) у форми која је већ представљена јавности, јер, како тврде, тим документом се “поништава прошлост и будућност Црне Горе”.

Цетињани су најоштрији противници потписивања Темељног уговора СПЦ, као што су били и против устоличења митрополита црногорског приморског Јоаникија у Цетињском манастиру септембра прошле године, када су организовали дводневне протесте.

Они Јоаникија сматрају представником туђинске цркве на трону Св. Петра Цетињскога и, како тврде “извршиоцем” председника Србије Александра Вучића, са задатком да црногорске цркве и манастире, као и осталу православну сакралну баштину предају у власништво “Цркве Србије”, како називају СПЦ.

У саопштењу Група грађана Цетиња, које преноси подгоричка Побједа, наводи се, између осталог, да премијер Дритан Абазовић са, како тврде, “својим партнерима из великосрпскога четничког блока ради на поништавању наше прошлости и уништењу наше будућности”.

Они су позвали, како наводе, “велеиздајничку владу” у Подгорици да одустане од “злога наума јер Црна Гора на то неће пристати”.

А, ако до потписивања Темељног уговора дође, позивају грађане Црне Горе да тога дана блокирају све важније саобраћајнице у Црној Гори.

“Мирним отпором пошаљимо упозорење да на капитулацију нећемо пристати! Као што нас ни багерима, сузавцима, пендрецима и мецима нису могли наћерати да прихватимо Јована Мићовића за свога митрополита, тако нас неће наћерати да зажмуримо пред капитулацијом коју срамотни велеиздајник Абазовић најављује”, наводи се у саопштењу, пренела је Побједа.