in

U Crnoj Gori do 13 sati glasalo 39 odsto birača

U Crnoj Gori do 13 sati glasalo 39 odsto birača

U odnosu na izlaznost u prvom krugu izlaznost je veća za četiri odsto, prenosi portal RTCG.

Prema podacima CEMI, u južnoj regiji do 13 sati glasalo 33,5 odsto upisanih birača, u centralnoj 41,8 odsto, a u severnoj regiji 39,1 odsto.

Mitropolit Joanikije glasao na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju.

U Podgorici je do 13 sati glasalo 41,9 odsto građana, u Nikšiću 47,1 odsto, u Baru 34,1 odsto, a u Bijelom Polju 41,4 odsto upisanih birača.

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsedničkih izbora, u kojem se sučeljavaju kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Ispred biračkog mesta jedna osoba povređena nožem, incident nije u vezi sa izborima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je ispred biračkog mesta broj 17 u centru Podgorice došlo do incidenta, u kome je jedna osoba povređena nožem.

Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već da je reč o ranijem sukobu između članova porodice, prenose Vijesti.

Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida.

U Podgorici na jednom biračkom mestu oštećena glasačka kutija

U Podgorici, na biračkom mestu u Osnovnoj školi Vladimir Nazor, danas je došlo do incidenta kada je oštećena glasačka kutija nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koji prati drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

U saopštenju se precizira da je u incidentu oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija, a kutija je ponovo zapečaćena i glasanje je nastavljeno.

CDT je takođe naveo da se na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi “Miločani” u Nikšiću na licu mesta popunjavaju zahtevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu, jer ti zahtevi moraju biti potpisani od strane birača.

Na biračkom mestu broj 37 u Osnovnoj školi u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mestu broj 106-D u Domu omladine Donja Gorica u Podgorici od početka glasanja nisu prisutni svi članovi biračkog odbora, saopštio je CDT, a prenela je RTCG.

“Na biračkim mestima u mesnoj zajednici Zagorič u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mesta”, naveo je CDT.

Abazović: Budućnost pripada novim ljudima, ubeđen sam u pobedu Milatovića

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, posle glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora, apelovao je na građane da glasaju slobodno i relaksirano, te da se novi predsednik Crne Gore izabere u dostojanstvenoj atmosferi i izneo očekivanje da će za predsednika biti izabran Jakov Milatović.

Lično ne očekujem nikakvu neizvesnost. Ubeđen sam da će Crna Gora noćas dobiti novog predsednika Jakova Milatovića. To će označiti, kraj politike devedesetih na ovim prostorima, i formalno i suštinski, rekao je on posle glasanja u Star Cafeu na ulcinjskom Pristanu, saopštio je njegov kabinet.

Abazović je ocenio da budućnost pripada novim ljudima koji mogu da unesu novu vrednost u politički život Crne Gore, i da zajednički grade evropsku budućnost.

Svi glasajte slobodno, relaksirano. Uživajte u lepom vremenu u Crnoj Gori. I nadamo se da će večeras poraženi čestitati pobedniku, a od sutra da svi zasučemo rukave i gradimo lepšu i bolju budućnost, poručio je on.

Spajić ispred biračkog mesta pozirao sa dva podignuta prsta u obliku slova V

Predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić glasao je danas u drugom krugu predsedničkih izbora na biračkom mestu Galerija Centar.

Spajić je ispred svog biračkog mesta pozirao sa dva podignuta prsta u obliku latiničnog slova V – i u opisu objave na svojim društvenim mrežama napisao “Viktoria” ‘pobeda’, saopštio je taj pokret.

Formiranje latiničnog V pomoću kažiprsta i srednjeg prsta prvobitno značenje dobilo je tokom Drugog svetskog rata kada je belgijski političar Viktor de Lavaleje tokom radijske emisije na Bi-Bi-Siju predložio slušaocima u okupiranoj Evropi da koriste taj znak kao simbol otpora. U Francuskoj je simbolisao slobodu.

Kandidat Spajićevog Pokreta Evropa sad Jakov Milatović protivkandidat je dosadašnjem predsedniku Milu Đukanoviću u drugom krugu predsedničkih izbora koji se održavaju danas, navedeno je u saopštenju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /