in

У Влади Црне Горе почео састанак Абазовића, Ђукановића и Коњевића о Темељном уговору са СПЦ

Део подгоричких медија спекулише да ће тема разговора бити и опстанак мањинске владе.

Поред Абазовића на састанку су и лидери ДПС и СДП, Мило Ђукановић и Рашко Коњевић, потпредседник владе из СНП Владимир Јоковић и министар за људска и мањинска права Фатмир Ђека.

Састанак је сазван дан након што је премијер Абазовић у Тивту изјавио да ће се о Темељном уговору данас изјаснити владина комисија за политички систем којом председава министар Коњевић, а да ће сутра бити на дневном реду владе.

Абазовић је рекао јуче и да ће урадити све што је најавио и обећао, позвао министре да буду конструктивни и да не врше притиске и поручио да неће пасти под утицај, како је навео, „групици екстремиста у редовима владе“.

Он је директно прозвао министра одбране Рашка Коњевића и министра спољних послова Ранка Кривокапића из СДП, која се најоштрије противи потписивању Темељног уговора са СПЦ у верзији текста који је усаглашен са СПЦ и који је влада објавила на свом сајту 28. јуна.

Коњевић је Абазовићу одговорио на Твитеру да је боље бити „екстремиста“ него „издајник“.

Подгоричке Вијести пишу да Ђукановићев ДПС и Социјалдемократска партија (СДП) разматрају да ускрате подршку влади, уколико Абазовић остане при ставу да извршна власт сутра одлучује о усвајању Темељног уговора са СПЦ.