in

У земљотресу у Херцеговини оштећено 800 објеката

„Тешко је сада тачно проценити штету, она ће бити позната за месец дана, али може се рећи да је вишемилионска“, рекао је Драпић и додао да им је општина Костајница донирала 3.000 КМ, а Источно Сарајево 10.000 КМ.

Он је додао да је Влада Републике Српске донела одлуку о додели 150.000 КМ за санацију две љубињске школе и локалног дома здравља, а Влада дистрикта Брчко је најавила помоћ од 50.000 КМ.

Драпић каже да је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио помоћ од 500.000 КМ.

У Берковићима су оштећења пријављена на више од 200 објеката, а пет породица је исељено из својих домова, каже начелник ове општине Ненад Абрамовић.

„Град Источно Сарајево нам је до сада уплатио 10.000 КМ на име финансијске помоћи за штету од земљотреса, као и БН телевизија 10.000 КМ „, рекао је Абрамовић.

У општинама Љубиње и Берковићи настава се одвија редовно, а школе су безбедне за кориштење упркос штети коју су и ови објекти претрпели у земљотресу, кажу челници ових општина.

„У општини Билећа оштећења су пријављена на 280 објеката, а зграда Народне библиотеке `Владимир Гаћиновић` неусловна је за кориштење због оштећења која је претрпјела у земљотресу и мораће да буде исељена“, рекао је начелник Билеће Веселин Вујовић.

Он каже да општини Билећа за сада нико није уплатио новчану помоћ за санацију штете од земљотреса, те је упутио апел свима који су у могућности да то учине будући да је и ова општина претрпела знатну штету од земљотреса.

У протеклих 10 дана, од када је снажан земљотрес погодио Херцеговину, Оперативни центар Требиње је примио више од 170 пријава од грађана у вези са штетом насталом на стамбеним објектима.