in

Vojska Crne Gore sprečila uklanjanje spomen ploče u Morinju

“Dolaskom na lice mesta zatekli smo zatvorenu kapiju i pripadnike Vojske Crne Gore. Po dolasku na lice mesta izvršili smo uvid zajedno sa pripadnicima VCG u predmetno rešenje. Naveli su da bez pisanog odobrenja Ministarstva odbrane ili neposrednog naređena njihovih rukovodilaca, ne mogu omogućiti ulazak”, izjavio je načelnik komunalne policije Miro Anđelić, prenosi portal RTCG.

Iz Uprave za kulturna dobra rečeno je da su zbog neuklanjanja ploče prekršajno kaznili predsednika Opštine Kotor Vladimira Jokića i da će u daljem postupku izvršiti kontrolni inspekcijski nadzor.

Spomen-ploču u logoru Morinj otkrili su 10. oktobra ministar spoljnih poslova crne Gore Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je 17. oktobra Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spornu spomen-ploču, konstatujući da “nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja, koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti postoji saglasnost Vlade Crne Gore, jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Konjević i Krivokapić tvrde da je spomen-ploča postavljena u skladu sa propisima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /