in

Završen festival reportaže u Daruvaru

Manifestaciju je pratilu više od 120 novinara, uz učešće stotinak gostiju u raznorodnim pratećim programima, panelima i predavanjima.

Festival je ustoličen iz poštovanja prema delu Franje Mate Huisa, jednog od rodonačelnika žanra putopisne reportaže na nekadašnjem Jugoslovenskom prostoru. Kao novinar delovao je samo jednu deceniju, ostavivši za sobom zavidan opus.

Ove godine, žiri od pet eminentnih novinara ocenio je 28 radova prijavljenih na objavljeni konkurs. Festival je ponikao u Virovitici, rodnom mestu Franje Huisa, održavan i u Bjelovaru, a već treću godinu, ugošćava ga Daruvar. Vrednovao se kvalitet, tema, aktuelnost, stil pisanja,način na koji je neko to preneo nama, čitaocima. Prvu nagradu poneo je Hrvoje Ivančić sa portala Lupiga sa reportažom „Naši i njihovi“ posvećenoj romskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, Druga je pripala Dunji Kučinac sa portala „Radnička prava“, a treća je dodeljena Dinku Kličeku iz Pakračkog lista.

Kako saznajemo od orgaizatora Gorana Gazdeka, biografija Franje Huisa je za riplijevu rubriku „Verovali ili ne“. Kao mali dečak, pobegao je od kuće iz Vinkovaca, sa putujućim cirkusom, “proparadirao” većim delom Evrope, naučio jezike, po povratku, u Zagrebu pisao je pesme, scenarije za stripove Andrije Maurovića i potom postao ono što je oduvek želeo: pravi pravcati novinar. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, a na ostrva veslajući s ribarima. Potpisivao se inicijalima FRA MA FU. Njegova prva reportaža bila je o Plitvičkim jezerima, a ironijom sudbine, tamo se srušio trenažni avion koji je kao član ilegalnog partizanskog pokreta sa dvojicom drugova ukrao sa zagrebačkog aerodroma, prepunog materijala i lekova namenjenog za partizanski pokret u Kordunu i Baniji. U udesu svi su poginuli i ne znaju im se grobovi.

slavodobitnici, fra, ma, fu

Reportažno novinarstvo zahteva stalni pokret i interakciju sa događajima. Tako su prateći programi FRA MA FU festivala bili iz domena turizma. Učesnici su imali prilike da upoznaju čaroban Daruvar i okolinu, istoriju osnivača modernog gradića grofova Janković i nove trendove putovanja pre svega pokreta „Wellbeing“

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /