in

A mislili su da su se izvukli: Sve izbegle Ukrajince Britanci vraćaju u rat

Oni koji žele da borave u zemlji moraju da se prijave u roku od nedelju dana od dolaska, upozorava konzulat.

Ukrajinci koji žive u inostranstvu moraju se prijaviti za vojnu službu, prema nedavno usvojenoj vladinoj uredbi, saopštio je konzulat u Velikoj Britaniji.

U saopštenju objavljenom u sredu, objašnjava se da je taj potez odgovor na brojne upite Ukrajinaca koji žive u zemlji. Prema novim pravilima, ukrajinski državljani moraju da se prijave za vojsku „u slučaju da borave van Ukrajine duže od tri meseca“, saopštio je konzulat. Novopridošli moraju da se pojave u ukrajinskim diplomatskim institucijama u roku od nedelju dana od ulaska u Britaniju.

Trenutno ne postoje kazne za izbegavanje vojne registracije, saopštilo je diplomatsko telo i dodalo, da glasine o uskraćivanju konzularnih usluga osobama koje se ne prijave nisu tačne. Situacija bi se, međutim, mogla promeniti ako ove odredbe budu uključene u novi zakon o mobilizaciji, koji trenutno razmatra ukrajinski parlament, upozorava se.

Prethodno je poslanik partije „Batkivščina“ Vadim Ivčenko, koji sedi u parlamentarnom komitetu za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, upozorio da bi Ukrajincima koji žive u inostranstvu, a nisu se prijavili za vojnu službu, po novom zakonu mogle biti uskraćene i konzularne i bankarske usluge. Ostaje nejasno da li će te odredbe biti uključene u novi zakon, za koji se očekuje da će u četvrtak biti glasano u prvom čitanju.


Zakon o mobilizaciji uveden je u ukrajinski parlament krajem prošle godine. Predlaže se smanjenje starosne granice za regrutovanje sa 27 na 25 godina, ukidanje izuzeća za neke kategorije invalida i druge mere za jačanje vojnih činova.

Neposredno pre nego što je iznet predlog zakona o mobilizaciji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je vojska od njega tražila da prikupi još 450.000 do 500.000 vojnika. Ovu tvrdnju osporio je najviši ukrajinski general Valerij Zalužni, koji je insistirao da vojska nije dala tačne brojke, ali je želeo da vlada obezbedi stalan priliv regruta kako bi zadovoljila svoje borbene potrebe i nadoknadila gubitke.

Kijev nikada nije zvanično obelodanio žrtve u zemlji usred sukoba sa Rusijom, ali se veruje da se broj žrtava kreće u stotinama hiljada. Prema poslednjim procenama ruskog ministra odbrane, Sergeja Šojgua, Ukrajina je samo prošle godine izgubila više od 215.000 vojnika i 28.000 komada vojne opreme. Ministar je prošlog meseca rekao da je Kijev izgubio više od 383.000 pripadnika vojske, ubijenih ili ranjenih, od početka neprijateljstava, pri čemu je više od polovine žrtava pretrpelo tokom letnje kontraofanzive, koja je pokrenuta početkom juna prošle godine.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post A mislili su da su se izvukli: Sve izbegle Ukrajince Britanci vraćaju u rat first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /