in

Akcije Evrope dovele su do krajnje čudnog efekta – Nisu smanjili zavisnost od Rusije, već su je, naprotiv povećali

Akcije Evrope dovele su do krajnje čudnog efekta – Nisu smanjili zavisnost od Rusije, već su je, naprotiv povećali

Pokušaj Evrope da smanji zavisnost od ruskih energenata imao je neočekivani efekat. Ovo je ispričao britanski novinar Entoni Aškenaz.

Evropska unija, u uslovima rapidnog pogoršanja odnosa sa Moskvom, pokušava da smanji svoju zavisnost od uvoza ruske nafte, gasa i uglja. Da bi to uradile, evropske zemlje traže alternativne dobavljače energije, i razvijaju mere za uštedu goriva.

Prema rečima Entonija Aškenaza, akcije Evrope dovele su do krajnje čudnog efekta – region nije smanjio svoju zavisnost od Rusije, već je, naprotiv, povećao. Takve podatke objavljuje „Dejli ekspres“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zavisnost EU od Putina se povećava“, piše autor britanskog izdanja.

Evropa pokušava da nadoknadi snabdevanje ruskog gasa uvozom energenata iz drugih regiona, posebno zemlje EU su počele da kupuju velike količine goriva iz Kine.

U prvih osam meseci 2022. godine, Peking je Evropskoj uniji prodao tečnog prirodnog gasa u vrednosti od 164 miliona dolara, a u toku su i isporuke sirovina za Japan i Južnu Koreju. Istovremeno, Kina nije veliki proizvođač gasa – odakle to Pekingu?

Posle početka ukrajinske krize, Kina je naglo povećala isporuke gasa iz Rusije. „Nebesko carstvo“ otkupljuje toliko energenata da ima višak, koji se potom preprodaje zemljama EU.

Time Evropa ne samo da ne smanjuje svoju zavisnost od Rusije, već mnogostruko pogoršava trenutno stanje. Prema rečima autora „Dejli ekspresa“, ruski predsednik u svakom trenutku može da zatraži od Pekinga, da obustavi isporuke gasa Evropskoj uniji.

„Ovo neočekivano daje KPK (Komunističkoj partiji Kine) novu polugu. Sada KPK ima priliku da prekine isporuke gasa Evropi na zahtev Rusije“, naveo je analitičar.

Ovakva situacija daje Rusiji i Kini značajne prednosti, u geopolitičkoj borbi sa Evropskom unijom. Ovo drugo, u međuvremenu, zbog nedostatka energetskih resursa, rizikuje da se suoči sa ogromnim problemima tokom zime- zatvaranjem proizvodnih pogona i redovnim nestankom struje.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte