in

„Ako hoće rat, dobiće ga -Spremni smo“

„Ako hoće rat, dobiće ga -Spremni smo“

Hamas i Hezbolah, koje podržava Iran, blisko koordiniraju svoje sledeće korake u borbi protiv Izraela, rekao je visoki predstavnik Hamasa u Libanu za Politiko.

Ahmed Abdul-Hadi, šef Hamasove političke kancelarije u Bejrutu, insistirao je na tome da Hamas sa sedištem u Gazi nije unapred obavestio svog saveznika Hezbolaha o napadima na Izrael 7. oktobra.

Međutim, uprkos tome, opisao je stalnu saradnju između te dve militantne grupe, naglašavajući kako je Hezbolah sada „spreman za veliki rat“ protiv Izraela na severu, dok će Hamas razbiti „san izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ga istera iz Gaze.

Ove izjave pojačaće strahove da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti na dva fronta i zahvatiti Liban, pogotovo ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, gde je u izraelskom bombardovanju već ubijeno više od 2.700 ljudi, prenosi hrvatski portal Index.

„Imamo vrlo jake odnose s Hezbolahom. Sarađivali smo s Hezbolahom pre napada na Izrael, a sada smo u punoj saradnji“, rekao je Abdul-Hadi u intervjuu za Politiko.

Ističe i da da će izraelska kopnena ofanziva u Gazi biti jedan od ključnih okidača koji bi mogao u potpunosti uvesti Hezbolah u sukob.


„Hezbolah se neće obazirati na bilo čije pretnje. Vreme kada Hezbolah želi da uđe u rat ili ne će se odnositi na izraelsku eskalaciju i incidente na terenu, a posebno ako Izrael pokuša ući u Gazu na terenu“, rekao je.

Abdul-Hadi je naglasio i da je Hezbolah već pokazao da neće bežati od borbe. „Hezbolah je rekao da neće ostati po strani, a dokaz za to je da je Hezbolah napao duž južne granice. Oni govore da su spremni za veliki rat“, rekao je. „Hezbolah je jasno dao do znanja da će, ako Izraelci pređu crtu, pokrenuti puni napad na Izrael.“

Abdul-Hadi je rekao da Hamas nije imao izbora i morao je napasti Izrael. „Izraelska vlada je pokušavala da likvidira palestinsku stvar i zbog toga smo morali da delujemo i zato se dogodio napad“, dodao je.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Politiko,B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post „Ako hoće rat, dobiće ga -Spremni smo“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /