in

Ako Izraelci imaju pravo da se brane, zašto nemaju Srbi i Rusi?

Ako Izraelci imaju pravo da se brane, zašto nemaju Srbi i Rusi?

Moguće uključivanje trećih strana u vojni sukob između Izraela i Palestine moglo bi da dovede do katastrofe na celom Bliskom istoku, izjavio je potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Pretnja od eskalacije sukoba na Bliskom istoku postaje sve očiglednija. Uključivanje trećih zemalja u borbena dejstva je realno, što bi moglo da bude katastrofa za region“, napisao je senator na Telegramu.

Po njegovim rečima, Rusija se zalaže za što skoriji prekid krvoprolića, jer shvata da nema alternative vraćanju mirnom pregovaračkom procesu „koji će sada biti mnogo komplikovaniji“.

On je podsetio na izjavu predsednika SAD Džo Bajden koji je rekao da „Izrael ima pravo da brani sebe i svoj narod i tačka“

„Isto je govorio i za ukrajinski narod. Ali da li isto pravo imaju Palestinci, Rusi, Srbi, stanovnici Abhazije i Južne Osetije? Američki ‘poredak zasnovan na pravilima’ je ‘poredak za njihove’ i teško onima koji se ne prilagođavaju toj ciničnoj definiciji. Ili oni u stvari stiču sopstveno dostojanstvo i suverenitet? Siguran sam da je u pitanju ovo drugo“, konstatovao je Kosačov.

Takođe je naveo da su zapadne zemlje očekivano izrazile bezuslovnu podršku Izraelu, za razliku od većine arapskih zemalja koje su osudile nasilje, ali su podsetile na ono što je prethodilo sukobu. Kako je istakao, bliskoistočni sukob nije počeo 7. oktobra 2023. godine.

Kosačov je podsetio na rezoluciju SB UN iz 2016. godine u vezi sa stvaranjem izraelskih naselja na teritoriji Zapadne obale.

„Tamo se navodi da formiranje naselja ‘nema pravnu snagu i predstavlja nedopustivo kršenje međunarodnog prava’“, istakao je senator.

Pored toga, 27. septembra predstavljen je novi izveštaj generalnog sekretara UN o sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti, gde se navode sledeći podaci: na okupiranim teritorijama srušeno je ili zauzeto 238 objekata što je dovelo do raseljavanja 183 ljudi, uključujući žene i decu, srušena je palestinska osnovna škola, a preti rušenje još 59 škola u kojima se školuje oko 6.500 palestinske dece, napisao je Kosačov.

Takođe je dodao da je krivicom izraelskih bezbednosnih snaga poginulo 68 Palestinaca, uključujući 18 dece, ranjeno je 2.830 Palestinaca, uključujući žene i decu. Sprovedene su 1.042 operacije pretresa i hapšenja. uhapšena su 1.504 Palestinaca, uključujući 88 dece.

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države – Izrael i Palestina – ali je osnovana samo izraelska država.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /