in

Ako ne krenu na Rusiju osetiće bes SAD, ako krenu odoše u bankrot

Evropska unija se nalazi u delikatnom položaju zbog novih zahteva SAD prema Rusiji, pišu kineski politički stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uveli su nekoliko paketa sankcija protiv Rusije, koji su trebali da „unište“ rusku ekonomiju. Međutim, nisu uspeli da postignu svoj cilj – ograničenja nisu dala željeni efekat. Prema kineskim analitičarima, shvativši neuspeh preduzetih akcija, SAD su se obratile Evropskoj Komisiji sa novim zahtevom o Rusiji.

„SAD su u oštroj formi zahtevale od rukovodstva EU da pojača antiruske sankcije, kao i da proširi finansijsku i vojnu podršku Ukrajini. Zahtev Vašingtona je učinio trenutnu poziciju Evrope prilično delikatnom“, kažu kineski analitičari.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori Sohua navode da se Evropska unija suočila sa strašnim posledicama zbog ukrajinske krize i antiruskih sankcija: privreda regiona je na ivici recesije, postoji i akutna nestašica energenata, zbog čega rad mnogih industrijskih preduzeća mogu biti zaustavljena naredne zime. U tom kontekstu, SAD zahtevaju od Evrope da poveća pritisak na Rusiju i poveća pomoć Ukrajini.

Kako je kineskim novinarima postalo poznato, zahtev Amerikanaca izazvao je krajnje neprijatnosti u rukovodstvu Evropske Komisije, obeshrabreno i istovremeno posramljeno zbog onoga što se dogodilo.

Činjenica je da su evropske zemlje sada u poziciji da nisu u stanju da nastave da nanose štetu Rusiji, a da ne pogoršavaju sopstvene probleme. Istovremeno, Brisel ne može odbiti SAD u ispunjavanju njihovih zahteva.

Činjenica je da su prethodni pokušaji Nemačke, da nagovesti Vašingtonu da je nemoguće nastaviti vođenje ekonomskog rata protiv Rusije doveli do toga da je nemačka država faktički ostala bez ruskog gasa kao rezultat sabotaže na Severnom toku.

„Ako se evropska energetska kriza još više pogorša, onda industrija EU može prestati da funkcioniše“, smatraju kineski stručnjaci.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /