in

Ako počnu rat sa Rusijom NATO je gotov zbog ove greške

Ako počnu rat sa Rusijom NATO je gotov zbog ove greške

Najviši vojni zvaničnik NATO-a upozorio je, da su skladišta municije Zapada koja pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije skoro prazna.

Holandski admiral Rob Bauer, koji predsedava Vojnim komitetom NATO-a, rekao je na sastanku Varšavskog bezbednosnog foruma u ​​utorak da su zalihe municije u Evropi i SAD — koje su ključne za artiljerijski intenzivan rat u Ukrajini — pri kraju, prenosi „The Guardian“.

„Ukrajini poklanjamo sisteme naoružanja, što je odlično, i municiju, ali ne iz punih skladišta. Počeli smo da poklanjamo iz polupunih ili nižih skladišta u Evropi“, rekao je on, a prenosi CNN. „Dno bureta je sada vidljivo.”

„Potrebne su nam velike količine“, dodao je Bauer, prenosi BBC. „Ekonomija koju smo izgradili zajedno za 30 godina u našim liberalnim ekonomijama, je u dovoljna za mnoge stvari – ali ne i za oružane snage kada je rat u toku.

Džejms Hepi, ministar oružanih snaga Velike Britanije, ponovio je Bauerovu zabrinutost na panelu u utorak, pozivajući zapadne zemlje da povećaju proizvodnju municije.

„Moramo da zadržimo Ukrajinu u borbi i u budućem periodu“, rekao je Hepi, a prenosi CNN. Dodao je, da to uključuje „nastavak davanja, iz dana u dan, i obnavljanje sopstvenih zaliha“.

Međutim, sama količina artiljerije koja je potrebna Ukrajini je zapanjujuća. Iako je nejasno koliko se tačno granata trenutno ispaljuje, zvaničnik Pentagona je prošlog novembra procenio da Ukrajina ispaljuje između 4.000 i 7.000 granata dnevno.

SAD su Ukrajini već dale najmanje 2 miliona artiljerijskih metaka od 155 mm, od ruske invazije pre 20 meseci, navodi se u saopštenju Pentagona iz avgusta.

„Dostupnost municije može biti najvažniji faktor koji određuje tok rata 2023. godine, a to će zavisiti od stranih zaliha i proizvodnje“, napisali su američki stručnjaci za odbranu Majkl Kofman i Rob Li u decembru, za Institut za spoljnu politiku.

Međutim, budući da je budućnost zapadne pomoći neizvesna, Ukrajina sada pokušava da sama reši problem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na sastanku sa saveznicima prošle nedelje, da je izdvojio nacionalna sredstva za izgradnju partnerstava za proizvodnju oružja sa zapadnim odbrambenim izvođačima, o kojima se, kako je rekao, „već pregovara“, navodi Politiko.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /