in

Ako povuku ovaj potez tokom sukoba, uništiće zemlju iznutra!

Ako povuku ovaj potez tokom sukoba, uništiće zemlju iznutra!

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao je ideju o održavanju izbora u Ukrajini tokom rata otrovnom za zemlju. Prema njegovom mišljenju, koje je izneo u razgovoru za francuski časopis „Le Point“, ovaj proces bi mogao da uništi državu iznutra.

„Izbori u ratu bili bi otrov za zemlju. Definitivno moramo sačekati do kraja sukoba pre nego što ih sprovedemo. U međuvremenu, moramo se pozabaviti političkim sukobima“, rekao je Kličko.

Istovremeno, na pitanje izdanja da prokomentariše kritiku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, gradonačelnik Kijeva je odgovorio da on „ne kritikuje, već daje savete“.

„Kada kažem da Ukrajini treba više slobode štampe, ne kritikujem predsednika, ali osećam da polako idemo ka autokratiji i to me brine“, rekao je Kličko.

Gradonačelnik Kijeva je u intervjuu kanadskom listu „The Globe and Mail“ rekao, da politika Zelenskog postaje sve autoritarnija. On je napomenuo, da jednostavno mora da izrazi svoje mišljenje o otklonu Ukrajine od demokratskih principa za koje treba da se bori.

Prema njegovim rečima, iza toga stoji želja nekih ljudi, čija imena ne može da imenuje, da izgrade vertikalnu centralizaciju vlasti, jer su u Ukrajini su svi mediji i televizija centralizovani.

On je sve to istakao zbog rasprave o mogućem održavanju predsedničkih izbora u Ukrajini, koji su prvobitno bili zakazani za 31. mart. Istovremeno, u novembru prošle godine, Zelenski je rekao da u trenutnoj situaciji održavanje izbora neće biti na vreme, već će samo dovesti do nejedinstva u zemlji.

Komentarišući ovu izjavu, politikolog, politički strateg i publicista, Natalija Elisejeva, je početkom decembra izjavila, da održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini pre svega zavisi od SAD i Evropske unije. Prema njenim rečima, Zelenski je sada od koristi kolektivnom Zapadu, jer će trenutno malo ljudi pristati na mesto predsednika.

Istovremeno, šef ruske spoljne obaveštajne službe,Sergej Nariškin  istakao je da zapadne zemlje traže zamenu za Zelenskog. Prema njegovim rečima, među kandidatima su i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Valerij Zalužni, i gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko.

Komentarišući ovu informaciju, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, istakao je, da mnogi trenutni neuspesi Ukrajine dovode do promene autoriteta vlasti u zemlji, a to je vidljivo golim okom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 18. januara ove godine primetio, da diskusije oko predsedničkih izbora u Ukrajini liče na još jednu rekonstrukciju i odražavaju želju Zelenskog da se što više drži vlasti. Istovremeno, preporuke zapadnih zemalja da Zelenski ipak održi izbore vezane su za njihovu želju da vrate „izgubljenog“ Zelenskog nazad, u glavne tokove interesa Zapada.

Zelenski je izabran za šefa države u proleće 2019. Ukrajina je pod vanrednim stanjem od februara 2022. godine. Prema njemu, predsednički izbori su zabranjeni, ali ako parlament podrži relevantne zakonodavne promene, izbori su mogući.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /