in

Ako se danas bore protiv Rusije, sutra će oni doći na red”

Ako se danas bore protiv Rusije, sutra će oni doći na red”

Američki aktivista za ljudska prava Adžamu Baraka ocenio je negativnu reakciju Zapada na odluku OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Po njegovom mišljenju, psihologija zapadnih političara ih sprečava da shvate zašto Saudijci neće „služiti belcima“ i neće dozvoliti da G7 zajedno deluje i manipuliše tržištem nafte kako bi naškodila Rusiji.

„Za razliku od Nemaca, Saudijci razumeju pravila igre i znaju: danas su se borili protiv Rusije, a sutra će oni doći na red“, napisao je on na Tviteru

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ove nedelje, zemlje OPEK+ su se složile da od novembra smanje proizvodnju energije za dva miliona barela dnevno, a kao referentnu tačku uzmu dogovorene nivoe proizvodnje za avgust.

Alijansa je svoju odluku obrazložila neizvesnošću oko globalne ekonomije i prognozama za tržište nafte. Uprkos rastućoj energetskoj krizi u Evropi i rastu cena energije u drugim regionima sveta, ovaj korak su podržali svi učesnici u dogovoru.

Zapad je negativno reagovao na „neprijateljski” sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Kako je primetio kolumnista The Hill-a Sajmon Henderson, ova odluka će zadati bolan udarac američkom lideru Džou Bajdenu i omesti demokrate na izborima za Kongres na sredini mandata koji počinju sledećeg meseca.

Ben Marlou, kolumnista britanskog lista The Telegraph, je predložio da se Saudijska Arabija „kazni” za naginjanje ka Rusiji spuštanjem nivoa diplomatskih odnosa.