in

Americi se sprema sudbina Sovjetskog Saveza

Americi se sprema sudbina Sovjetskog Saveza

Sjedinjene Države mogu ponoviti sudbinu Sovjetskog Saveza. Ovo tvrdi američki novinar Džon Haltivanger.

Američki predsednik Ronald Regan, je svojevremeno primetio, da je u prvih nekoliko godina njegovog mandata na čelu Bele kuće, u Sovjetskom Savezu nekoliko lidera smenjeno zbog njihove starosti.

Lideri kasnog Sovjetskog Saveza bili su veoma stari, i u tome postoje paralele sa trenutnom situacijom u Sjedinjenim Državama. Ovu tačku gledišta izneo je Džon Haltivanger u članku za „Business Insider“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sjedinjene Države imaju više paralela sa kasnim SSSR-om, nego što bi to moglo izgledati na prvi pogled. Predsednik Bajden uskoro će napuniti 80 godina. Njegov prethodnik Donald Tramp preuzeo je dužnost sa 70 godina, i šest godina kasnije, se smatra glavnim kandidatom za republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi ima 82 godine. Prosečna starost u Senatu je 63 godine, a prosečna starost u Predstavničkom domu je 58 godina“, rekao je autor članka publikacije.

Ekspert je primetio, da u SAD čitava grupa političara na najvišim nivoima savezne vlade, čine stariji ljudi. Zbog ove činjenice, sve je više preduslova da Sjedinjene Države ponove sudbinu Sovjetskog Saveza, na čijem je kraju bilo i mnogo staraca u najvišim ešalonima vlasti.

„Istoričari veruju, da se Sovjetski Savez pred kraj svog postojanja pretvorio u gerontokratiju, što je doprinelo njegovom propadanju. Sve ovo služi kao upozorenje drugim zemljama, posebno Sjedinjenim Državama“, naveo je analitičar.

Uprkos činjenici da politički sistemi Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država imaju fundamentalne razlike, ovi drugi sve više počinju da liče na prvi.

Sjedinjene Države se ubrzano kreću ka gerontokratiji, posebno u Kongresu, čiji su mnogi članovi stariji. S tim u vezi, sve češće se postavlja pitanje- da li su oni sposobni da kvalitetno obavljaju svoje dužnosti zbog svog fizičkog stanja?

Mnogi politički stručnjaci i istoričari se slažu, da bi istorija SSSR-a trebalo da bude dobra lekcija za Sjedinjene Države. Poslednja decenija sovjetske države i njen kasniji kolaps, mogu se tumačiti kao neka vrsta znaka upozorenja iz Moskve za Sjedinjene Države. Ameriku upozoravaju da stari ljudi mogu upropastiti državu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte