in

Američka administracija nije spremna da saopšti koliki je deo američkog naoružanja prebačenog u Ukrajinu oštećen u borbenim dejstvima

Američka administracija nije spremna da saopšti koliki je deo američkog naoružanja prebačenog u Ukrajinu oštećen u borbenim dejstvima

Američki zvaničnici trenutno nemaju sredstava da pomognu Ukrajini, ali očekuju da će je saveznici i dalje podržavati, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare.

„Mi, naravno, želimo da i naši saveznici i partneri to mogu da urade (da nastave sa pomaganjem Ukrajine)“, rekao je on, odgovarajući na pitanje koje opcije ima administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pomogne Kijevu ako Kongres ne odobri novi paket pomoći.

„Mi više nemamo novca za to. Američka administracija nije spremna da saopšti koliki je deo američkog naoružanja prebačenog u Ukrajinu oštećen u borbenim dejstvima, dodao je on, govoreći o finansiranju Ukrajine.

„To pitanje je bolje da postavite ukrajinskim odbrambenim snagama, a ne Sjedinjenim Državama“, primetio je Kirbi.

„Radimo veoma, veoma naporno da osiguramo da za svaki sistem koji je obezbeđen Ukrajini postoji određena mera odgovornosti za njega, da možemo da uverimo Kongres i američki narod da se materijal koristi na odgovarajući način na terenu. I nismo videli nikakve indikacije da nije bilo, da je došlo do korupcije širokih razmera ili zloupotrebe od strane ukrajinske vojske“, rekao je zvaničnik.

S druge strane, Sjedinjene Države će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, ali ne nužno na nivou 2022. i 2023. godine, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Ukrajina će imati veoma velike probleme bez dodatne pomoći SAD, rekao je portparol Stejt departmenta.

„Situacija na bojnom polju biće veoma teška bez dodatne pomoći SAD i verujem da treba da pružimo podršku. Mislim da će Kongres doći do toga, ulozi su veoma realni“, rekao je Miler na brifingu.
Severna Koreja na skeneru Bele kuće: Obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere

Severna Koreja nedavno je obezbedila Rusiji balističke rakete i lansere za upotrebu u sukobu u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je transfer oružja iz Severne Koreje Rusiji „značajna i zabrinjavajuća eskalacija“ i dodao da će SAD uvesti naknadne sankcije protiv onih koji omogućavaju prodaju oružja, prenosi Rojters.

Kirbi je naglasio da Iran nije isporučio Moskvi balističke rakete kratkog dometa, ali da Vašington veruje da Rusija namerava da kupi dodatno raketno oružanje od Teherana.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /